M: Rättsstaten sviker hotade vittnen

Ulf Kristersson, partiledare för M, och Johan Forssell, rättspolitisk talesperson.
Ulf Kristersson, partiledare för M, och Johan Forssell, rättspolitisk talesperson. Foto: Jessica Gow/TT

Att komma till rätta med tystnads­kulturen som frodas i utsatta områden och i de kriminella gängens närhet är en ödesfråga för rättsstaten, skriver Ulf Kristersson och Johan Forssell, M.

Under strecket
Publicerad
Annons

Imorgon är det den internationella brottsoffer­dagen. Tyvärr är det en allt vanligare verklighet i Sverige att bli utsatt för brott. Den årliga nationella trygghetsundersökningen som genomförs av Brottsförebyggande rådet visar att utsattheten för brott mot person – till exempel våldsbrott och sexualbrott – har ökat kontinuerligt under en rad av år. Tyvärr ser vi ett nytt Sverige som håller på att växa fram, som allt mer präglas av otrygghet.

Risken och oron för att utsättas för brott är inte jämnt fördelad över befolkningen. Hos våra unga är situationen svårare. En färsk undersökning visar att hälften av alla niondeklassare undviker vissa personer och platser på grund av rädsla att utsättas för brott. Detta är ett monumentalt misslyckande för rättsstaten. Man kan stanna upp ett ögonblick och fundera på vad det innebär att nästa generation växer upp med det ständiga hotet att utsättas för våldsam brottslighet.

Annons
Annons
Annons