M pressar myndighet

Långtidsarbetslösheten ska pressas ner och då måste Arbetsförmedlingen börja prioritera att vara ute bland företagen och leta jobb. ”Man måste ut och jobba mer”, säger Elisabeth Svantesson (M) som åter blivit ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Under strecket
Publicerad
Elisabeth Svantesson (M).

Elisabeth Svantesson (M).

Foto: ANNIKA AF KLERCKER,
Annons

–Många som står långt utanför arbetsmarknaden gör ofta det eftersom de har ett bristande nätverk. Allra tydligast märks det här bland utrikes födda och dem med låg utbildning. Men kontakter är centralt för att skaffa sig ett jobb, mellan 60 och 70 procent av alla jobb tillsätts tack vare nätverkskontakter och går inte via arbetsförmedlingen. Nu måste vi ställa hårdare krav på att Arbetsförmedlingen skaffar sig arbetsgivarkontakter, det är den bästa hjälpen man kan ge de långtidsarbetslösa, säger Elisabeth Svantesson när SvD träffar henne i riksdagshuset.

Där blev hon invald 2006 och hamnade i arbetsmarknadsutskottet, men efter 2010 års val blev det finansutskottet. Nu är hon tillbaka som ordförande i arbetsmarknadsutskottet samtidigt som hon också leder den interna grupp som jobbar med Moderaternas arbetsmarknadspolitik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons