Annons
X
Annons
X

M pressar justitieministern om människosmuggling

Moderaterna vill skärpa straffen för människosmuggling och kräver svar av justitieminister Morgan Johansson (S) om vad regeringen gör i frågan. Om regeringen inte handlar öppnar rättspolitiska talespersonen Beatrice Ask för att M ska agera för att få igenom en straffskärpning i riksdagen.

Svenskt flykting­mottagande
[object Object]
Om regeringen inte agerar öppnar rättspolitiska talespersonen Beatrice Ask för att M ska agera för att få igenom en straffskärpning i riksdagen. Foto: TT

SvD skrev häromdagen om att polisen i södra Sverige hittills i år har haft fler fall av misstänkt människosmuggling än vad man normalt har under ett helt år.

Det handlar om 34 förundersökningar om människosmuggling i polisregion Syd under januari och februari.

Moderaterna har tidigare gått ut med att de vill se skärpta straff förr den typen av brott. Nu kräver M:s rättspolitiska talesperson Beatrice Ask svar i riksdagen från justitieminister Morgan Johansson (S) och pressar regeringen på vad den gör i frågan.

Annons
X

– Smugglingen ökar, det kan man se rent sakligt, och man kan befara att vi kommer att se ännu mer människosmuggling framöver, säger Beatrice Ask (M) till SvD.

Hon tar upp att lagarna kring smugglingen senast ändrades för mer än tio år sedan och att det är dags att "uppdatera" både lagstiftningen och metoderna. Samt se över vad Sverige kan göra internationellt.

– Det är uppenbart så att det handlar om kriminella nätverk som skaffar sig rejäla inkomster. Jag har ställt en fråga för att se om Morgan Johansson har något på gång för att motverka detta, säger Beatrice Ask.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vid Öresundsbron är det till stor del enskilda personer och aktivister som grips för människosmuggling, varav polisen i den allra största majoriteten av fall inte lyckats hitta varken vinstsyfte eller organisering, enligt en granskning av Sydsvenskan.

  Vilka skulle M:s förslag riktas emot?

  – Det är alltid en gränsdragning, om du tar med en bekant i bilen så är det svårt att säga att det är smuggling. Däremot är den typen av organiserad verksamhet där man tar betalt för sina tjänster för att mot regelverk smuggla in människor farlig och ska stoppas, säger Beatrice Ask.

  Hon tar även upp hur smuggling i bilar och lastbilar krävt asylsökandes liv i Europa.

  M har tidigare sagtatt minimistraffen borde höjas från sex månader till två år för grov människohandel. Beatrice Ask säger i dag att hon inte vill låsa fast sig vid en siffra.

  – Jag tror att man ska titta på vilka domar vi har i dag, hur det ser ut internationellt och lägga oss på något som är proportionerligt. Något säger mig att straffen ligger lägre här, säger hon och tillägger:

  – Erfarenheten säger att svenska domstolar ofta hamnar i den lägre delen av straffskalan, en höjning av minimistraffet är mer verksamt.

  Beatrice Ask pekar även på att med höjda minimistraff får polisen tillgång till hemliga tvångsmedel.

  Nu inväntar M i första läget ett svar från justitieministern.

  – Vi kräver en skärpning och kommer att agera för det, vi kan förbereda en motion eller ta ett initiativ. Men det går fortare om regeringen redan har satt igång ett arbete, säger Beatrice Ask.

  Men inget arbete pågår i nuläget i regeringskansliet kring frågan om skärpta straff. Justitieminister Morgan Johansson (S) säger i ett uttalande till SvD att det inte är säkert att det verkligen sker en ökning av fall, men att regeringen följer frågan.

  "Det är högst osäkert om en straffskärpning skulle få någon effekt, men jag utesluter inte att vi kan behöva titta på det också. Våra åtgärder måste fungera på riktigt, och inte bara vara symbolpolitik", skriver han.

  Annons

  Om regeringen inte agerar öppnar rättspolitiska talespersonen Beatrice Ask för att M ska agera för att få igenom en straffskärpning i riksdagen.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X