Annons
X
Annons
X

M-politiker vill ge pappalediga bonus

Regeringens vårdnadsbidrag riskerar att bli en kvinnofälla. Därför bör pappor som stannar hemma med sina barn belönas. Det säger riksdagsledamoten Hillevi Engström, ny jämställdhetspolitisk talesperson för Moderaterna.

Moderaterna får en feminist som talesperson i jämställdhetsfrågor. För Hillevi Engström är det självklart att använda epitetet, som är mycket omstritt i det egna partiet.

– Så länge man ser att det finns strukturella skillnader i samhället, och vill göra något åt dem, så tycker jag att det är naturligt att kalla sig feminist. Något annat vore konstigt.

Moderaterna har länge idkat självkritik mot den förda jämställdhetspolitiken, och posten som talesperson har varit vakant sedan valet 2006. Men nu har partistyrelsen utsett arbetsmarknadsutskottets ordförande till frontfigur.

Annons
X

– Ett roligt uppdrag. Skälet till att jag efter moget övervägande sade ja är att det finns en genuin vilja till förändring. Det är allvar och det är på riktigt, säger Hillevi Engström.

Hon har det senaste året lett en översyn av partiets jämställdhetspolitik, och arbetsgruppens öppning för att på sikt utöka kvoteringen av föräldraförsäkringen har vållat het debatt - inte minst internt. Men det är ”nödvändigt” att en större andel fäder tar pappaledigt, liksom att de stannar hemma när barnen är sjuka, enligt Hillevi Engström, som också befarar att Kristdemokraternas hjärtefråga, vårdnadsbidraget, blir en ”kvinnofälla”.

– Som princip kan vårdnadsbidraget säkert vara bra för en del familjer, men det finns en risk att kvinnor får en ännu sämre förankring på arbetsmarknaden. Det ska man vara ärlig och säga.

Enligt en kartläggning som SvD gjort är nio av tio föräldrar i Stockholms län med vårdnadsbidrag mammor. Det är ett utfall som Hillevi Engström inte är nöjd med: både för barnens och kvinnornas skull vill hon se fler pappor kvittera ut de 3 000 kronorna i månaden.

– Jag har inte tänkt färdigt, men man skulle kunna införa någon sorts premie, en högre ersättning om man delar den här tiden lika. Jag vill ha ett jämställdhetstänkande även på det här området.

I december ska Hillevi Engström presentera ett konkret förslag till hur Moderaternas jämställdhetspolitik ska utformas, med sikte på valet 2010.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X