Annons

M-politiker: Ohållbart att kräva ännu mer av Stockholm

Nya bostäder som byggs i norra Stockholm.
Nya bostäder som byggs i norra Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen vill nu tvinga Stockholmskommunerna att mångdubbla mottagandet av nyanlända med uppehållstillstånd. Men det är en ohållbar ökning för vår region, och det största problemet är den akuta bristen på bostäder. Nu krävs politiska beslut, för att få fram fler bostäder, skriver M-politiker från 22 kommuner i Stockholmsområdet.

Under strecket
Publicerad

Regeringens besked att anpassa svensk migrationspolitik till EU:s lägsta standard är ett extraordinärt besked i en extrem situation. Regeringens senfärdighet att agera och vidta åtgärder har skapat den situation som nu är oundviklig. Tror man på ett öppet samhälle så smärtar det att inte kunna erbjuda människor som flyr från krig skydd.

Statsministern verkar tro att den akuta situationen nu är över, att antalet asylsökande nått en hanterbar nivå. Så är det långtifrån. Förra veckan kom 3 318 asylsökande till Sverige. Med den takten kommer fler nästa år än under 2015. Det blir kommunernas ansvar att trolla fram bostäder. Vi kommuner ser bara början på en ohållbar situation.

Annons
Annons
Annons