Annons

”M på väg att begå samma dumhet som S”

Partiledarna Ulf Kristersson, Moderaterna, och Ebba Busch, Kristdemokraterna.
Partiledarna Ulf Kristersson, Moderaterna, och Ebba Busch, Kristdemokraterna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Inför en chans till regeringsbildning verkar Moderaterna utgå från ett samarbete med Kristdemokraterna. Men samarbeten i minoritetsstyren riskerar att skapa politisk handlingsförlamning med olyckliga konsekvenser, skriver statsvetare Olof Ruin.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En hård debatt mellan dem som styr och inte styr är en självfallen del av politiska system som vi kallar demokratiska. Temperaturen i dessa debatter i många demokratier utanför Sverige verkar ändå nu närma sig en bristningsgräns. Jag tänker särskilt på USA. Grovheter haglar, populistiska stämningar råder, missämjan mellan regering och opposition är total, rent våld hotar. Hur är läget hos oss?

Det har naturligtvis inte gått så långt som i USA men tonläget är oroväckande högt uppskruvat. Regeringen görs ansvarig för att det skjuts på gatorna, brottsliga gäng tar över förorter, gamla dör, sjukvården fungerar inte, arbetslösheten och bidragsberoende ökar, välfärdsstaten är i kris och så vidare. Regeringen måste omgående förpassas i opposition ropas det i falsett, framförallt inom KD och SD. I detta inlägg vill jag varken uttala mig om det berättigade i all denna kritik eller ta upp en allmän diskussion om de problem som demokratisk styrda stater nu verkar stå inför. I stället begränsar jag mig till det olyckliga parlamentariska läge som vi hamnat i som en förklaring till dagens uppskruvade debatt. Frustration råder.

Annons
Annons
Annons