Annons
X
Annons
X

M öppnar för samtal med regeringen

Moderaternas Tomas Tobé sträcker ut en hand till regeringen i skolfrågan. Om S och MP accepterar tioårig grundskola och förlängd skolplikt kan han tänka sig att diskutera lösningar för gymnasiet.

[object Object]
Moderaternas skolpolitiske talesperson Tomas Tobé och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Foto: TT.

Regeringen öppnar för ”total konfrontation i skolfrågor”, sade FP-ledaren Jan Björklund när statsminister Stefan Löfvens (S) presenterat regeringsförklaringen.

Förre utbildningsministern var besviken över skrivningarna om ett kommunalt veto – som han menade sänker den gemensamma friskoleöverenskommelsen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag skakade personligen hand med Stefan Löfven om överenskommelsen och så sänker de den första dagen, sade Björklund.

  Annons
  X

  En klok idé med breda överenskommelser
  Tomas Tobé (M), skolpolitisk talesperson.

  Förra veckan höjdes tonläget ytterligare när Alliansen lade fram en lista med sju skolförslag som man tänker ta strid för vid sidan av budgeten. Om de borgerliga får stöd av Sverigedemokraterna – som ställer sig bakom samtliga punkter – kan man få igenom förslag som tioårig grundskola, betyg från årskurs fyra, mer idrott och möjlighet till ordningsomdömen.

  Det gemensamma alliansutspelet gör skolan till ett av de områden där oppositionen tydligast pekat på att regeringen kommer att möta hårt motstånd.

  För att inte trappa upp konflikten ytterligare meddelar nu Moderaternas skolpolitiske talesperson Tomas Tobé att han hoppas kunna komma överens med regeringen i åtminstone ett par frågor där han bedömer att skillnaderna mellan partierna borde vara möjliga att hantera.

  – Alliansen har lagt förslag om tioårig grundskola och ett extra år för de som inte når gymnasiebehörighet. Jag tycker att det vore klokt om regeringen tillsammans med oss valde att ha samsyn kring de här förslagen, säger han.

  Samtidigt är han villig att diskutera hur fler ska kunna gå gymnasiet. Obligatoriskt gymnasium, som regeringen vill se, tänker han inte förhandla om. Viktigare tycker han är att stävja avhoppen i gymnasiet som enligt honom är ”den verkliga samhällsutmaningen”.

  – Här tycker jag att både Alliansen och Moderaterna har anledning att vara självkritiska. Vi lyckades inte stävja avhoppen.

  Vad gjorde ni för fel?

  – Jag tror att vi fokuserade väldigt hårt på att vi genomförde en stor förändring med den nya gymnasieskolan. Bland annat såg vi inte att nära hälften av de som hoppar av gör det för att de känner sig mobbade. Här särskiljer sig gymnasiet från grundskolan.

  Varför vill ni inte gå regeringen till mötes med ett obligatorium?

  – Om hälften hoppar av för att de känner sig mobbade löser inte ett plikttvång att de ska vara kvar i lokalen den utmaningen, säger han och pekar på att de flesta dessutom hoppar av i årskurs tre.

  – Det här pliktförslaget sträcker sig bara tills man fyllt 18 år.

  Vad har du att erbjuda regeringen?

  – Jag tror att Alliansen kommer att bidra till ett gott samarbetsklimat kring skolan. Det behöver en historiskt svag minoritetsregering. Och jag tror framför allt att svensk skola behöver det.

  När Jan Björklund lade fram listan över de skolförslag som Alliansen tänker driva i riksdagen meddelade SD genast att partiet står bakom samtliga punkter.

  Tomas Tobé konstaterar att det finns ”starka majoriteter i riksdagen” för Alliansens reformer.

  – Då tycker jag att det vore en klok idé med breda överenskommelser.

  – Vi kan ägna hela det här året i utbildningsutskottet åt att ha stenhårda konflikter i varje fråga, men jag tror inte att det är vad svensk skola behöver.

  Kommer vi att få se fler utsträckta händer?

  – Det återstår att se. På skolområdet tycker jag att regeringen har en hel del att bevisa med tanke på hur de börjat.

  Annons
  Annons
  X

  Moderaternas skolpolitiske talesperson Tomas Tobé och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

  Foto: TT. Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X