Annons
X
Annons
X

M om nya skatteförslaget: ”Omoraliskt och dåligt”

“Riktigt dåligt”. Så lyder moderaten Ulf Kristerssons omdöme om uppgörelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet som innebär att fler får betala statlig inkomstskatt. Den ekonomisk-politiske talespersonen befarar att Sverige går mot lika höga marginalskatter som på 1980-talet.

Moderaternas ekonmisk-politiske talesperson, Ulf Kristersson, anser att den nya skattereformen är ett steg åt helt fel håll.
Moderaternas ekonmisk-politiske talesperson, Ulf Kristersson, anser att den nya skattereformen är ett steg åt helt fel håll. Foto: Lars Pehrson

Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att minska den kommande höjningen av gränsen för hur mycket en person kan tjäna innan hen ska betala statlig inkomstskatt. Det innebär att fler människor kommer att betala statlig inkomstskatt från 2018. Gränsen för att betala statlig inkomstskatt kommer att gå vid 38 200 kronor. “En vänsterreform som bidrar till ett jämlikare samhälle”, kallar vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt och partiets ekonomisk- politiske talespersonen Ulla Andersson uppgörelsen i en debattartikel på SvD.

Det får stora konsekvenser om skatterna inte uppfattas som rättvisa och legitima.

Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk- politiske talesperson, säger att reformen är ett steg åt fel håll. Den statliga inkomstskatten innebär att de flesta som omfattas sammanlagt betalar över hälften i skatt på den del av inkomsten som överstiger gränsen för skatten.

Annons
X

– Det här är riktigt dåligt, säger Ulf Kristersson.

Han kallar förslaget “omoraliskt”.

– Vi har haft en grundläggande syn i Sverige om att den som får en löneförhöjning ska få behålla åtminstone hälften av pengarna själv. Den principen överger de nu för allt fler personer, säger Ulf Kristersson.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han tror att reformen kommer att leda till att färre vill utbilda sig till och jobba som bland annat poliser och barnmorskor.

  – Det är väl belagt att om du till exempel är sjuksköterska och vill bli specialistsjuksköterska är det färre som gör det om du vet att du kommer att få mycket lite extra betalt efter att du skaffat utbildningen, säger Ulf Kristersson.

  Han menar också att skatteförändringen kommer att leda till att färre vill jobba övertid och befarar att Sverige är på väg mot lika höga marginalskatter som på 1980-talet.

  – Vi lärde oss på 80-talet att det får stora konsekvenser om skatterna inte uppfattas som rättvisa och legitima.

  Annons

  Moderaternas ekonmisk-politiske talesperson, Ulf Kristersson, anser att den nya skattereformen är ett steg åt helt fel håll.

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X