Annons

M: S förfalskar historien om migrationspolitiken

Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna.
Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: Ali Lorestani/TT

Moderaterna är de första att medge att vi borde lagt om invandringspolitiken tidigare. Men vi var i alla fall långt före Socialdemokraterna. Det skriver Maria Malmer Stenergard (M) i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Rikard Larsson (S) fortsätter på den inslagna röda vägen, och försöker lura väljarna att Socialdemokraterna driver en stram politik, när de i själva verket gång på gång lägger sig platt för Miljöpartiets generösa linje. För att lägga ut ytterligare dimridåer, anklagar man Moderaterna för att sakna självkritik och vilja ägna sig åt politiskt spel. Det är snudd på ironiskt när Socialdemokraternas ställningstaganden uppenbarligen inte grundas på egen övertygelse utan på möjligheterna att klamra sig fast vid makten.

Om vi börjar med sakfrågan. Svensk invandringspolitik måste dels leda till kraftigt minskad invandring och dels ha stöd och legitimitet hos svenska folket. Att invandringen måste minska drev S i valet 2018, och så sent som i januari i år sade statsminister Stefan Löfven att antalet asylsökande behöver minska ”drastiskt”. Det betänkande som S ställde sig bakom i somras skulle enligt konsekvensanalysen dock leda till samma höga nivåer på invandring som i dag. Och i förra veckan föreslog regeringen en rad lättnader jämfört med betänkandet, sedan S gett vika för MP. Dessa lättnader skulle utan tvekan leda till ökad invandring. Rikard Larsson nämner bara de föreslagna förändringarna inom gymnasieregelverket, men råkar utelämna att regeringen därutöver föreslår en ny skyddsgrund och utökad anhöriginvandring. Det är snudd på ohederligt – och definitivt oansvarigt.

Annons
Annons
Annons