Annons
X
Annons
X

M och MP är röstlokomotiv

De rödgröna leder klart över den borgerliga alliansen, men skillnaden i väljarstöd minskar mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Samtidigt ligger Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kvar under riksdagsspärren, visar SvD/Sifos senaste mätning.

(uppdaterad)

Några stora rörelser i väljaropinionen kan inte skönjas i SvD/Sifos marsmätning. Inga statistiskt säkra förändringar har inträffat sedan i februari, men 189 dagar före valet skiljer det nu 5 procentenheter, eller knappt 300 000 väljare, mellan blocken.

På två månader har Moderaterna ökat med 5 procentenheter från 25,8 till 30,8 procent. Det skulle tala för att gapet borde minska rejält mellan blocken, men så har det inte blivit eftersom de tre andra regeringspartierna inte orkar hålla uppe sina siffror.

På den rödgröna sidan är det tvärtom. Där är sänket det stora partiet medan det ser ljusare ut för de två mindre. Sakta men säkert har Miljöpartiet ökat. På ett år har partiet lyft med 4 procentenheter till 10,6 procent. Det är dubbelt så mycket som i valet 2006. Särskilt bra går det bland kvinnor under 50 år där de gröna får 18,4 procent. Även i storstäderna gör MP bra ifrån sig med 14,4 procent.

Annons
X

För Socialdemokraterna är det däremot riktigt dystert i storstäderna. I såväl Stockholm som Göteborg och Malmö ligger man aningen över 24 procent.

–Det är i detta sken man får se Stockholms socialdemokraters inlägg i debatten om hushållsnära tjänster. Även om det inte är en stor fråga i sig är det en profilfråga för alliansen i storstadsområdena. Socialdemokraternas stora utmaning är därför att repa sig i storstäderna, säger Toivo Sjörén, chef för opinionsmätningarna på Sifo.

Det var efter att Mikael Damberg, ordförande för S i Stockholm, öppnat för att behålla rut-avdraget som frågan fick nytt liv i det rödgröna blocket. Miljöpartiet visade också intresse medan Vänsterpartiet satte ner foten och nu är den officiella rödgröna linjen att rut ska bort.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men även i Malmö är siffrorna usla för Socialdemokraterna. En förklaring kan vara turerna kring kommunalrådet Ilmar Reepalus uttalande om judar och hatbrott.

  För den borgerliga alliansen är stödet starkt i storstäderna samt bland väljarna över 65 år. Och det är framför allt Moderaterna som har vind i seglen. I Stockholm ligger stödet på 37 procent, i Göteborg på 33 procent och i Malmö har det hissats upp till 43 procent.

  Utmaningen för alliansen handlar om att nå kvinnorna och de unga. Jämfört med för en månad sedan har stödet ökat något bland kvinnorna, men bland unga mellan 18 och 29 år leder de rödgröna med 53 mot 35,5 procent för alliansen.

  Återigen hamnar Kristdemokraterna under riksdagsspärren på 4 procent. Deras kräftgång är fortfarande det största hotet för den borgerliga alliansen.

  Inte heller Sverigedemokraterna lyckas ta sig in i riksdagen om dagens siffra blir valresultat. Deras opinionslyft verkar tills vidare ha kommit av sig.

  Totalt var det 1916 personer som under perioden 1–11 mars tillfrågades vilket parti de skulle rösta på i riksdagsvalet om det var val idag. Över 15 procent av dem ansåg sig inte kunna eller vilja ange något parti.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X