”M och L nämner inte det ryska uranet”

Arbete i en urangruva i Krasnokamensk i Ryssland.
Arbete i en urangruva i Krasnokamensk i Ryssland. Foto: Sergei Bobylev/Tass/TT

Endast om vi får slut på vårt beroende av ryskt kol, olja och uran kan vi på riktigt bli oberoende av Ryssland. Det skriver tre MP-företrädare i en replik.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är positivt att Hans Wallmark (M) och Fredrik Malm (L) – precis som alla andra svenska partier som ställde sig bakom EU-parlamentets resolution – vill avbryta den pågående byggnationen av Nordstream II. Det är oerhört viktigt för att minska vårt beroende av rysk gas. Men vi måste kunna vara modigare än så för att minska vårt beroende av den ryska regimen, stå upp mot förtrycket och visa vår solidaritet med demokratikampen. Vill vi på allvar minska EU:s beroende av Ryssland måste vi bryta vårt fossilberoende och samtidigt minska beroendet av ryskt uran.

Omvärldens reaktioner på gripandet och fängslandet av Alexej Navalnyj, samt polisens brutala attacker på fredliga demonstrationer, måste vara resoluta. EU-parlamentet krävde i en resolution för bara några veckor sedan att EU:s utrikeschef tillsammans med EU:s medlemsländer omedelbart måste införa sanktioner mot personer i president Putins inre krets, för att ytterligare pressa på för Navalnyjs frigivning.

Annons
Annons
Annons