Annons

”M och KD bör stå upp för fria medier”

Isabella Lövin och Amanda Lind.
Isabella Lövin och Amanda Lind. Foto: Tomas Oneborg, Erik Simander/TT

En demokrati kräver fria medier som granskar makten. Moderaternas och Kristdemokraternas tystnad skrämmer när Sverigedemokraterna vill kalla journalister till förhör, skriver Miljöpartiets Isabella Lövin och Amanda Lind.

Under strecket
Publicerad

Det finns gott om exempel genom Sveriges och den demokratiska världens historia på hur journalister avslöjat lögner, korruption och lagbrott inom politiken. Politiker har ställs till svars, fått avgå och ställts inför rätta. Regimer har fallit tack vare den fria journalistikens granskande arbete. Deras arbete är brandväggen som skyddar demokratin mot dess fiender och förser väljarna med nödvändig information för att kunna fatta ett informerat beslut på valdagen.

Att Sverigedemokraterna nu försöker dra åt tumskruvarna på journalister och skrämma dem till självcensur är ingenting vi förvånas över. Flera gånger har vi hört SD kalla journalistiken de ogillar för ”falska nyheter” och förkastat etablerade medier till förmån för kraftigt vinklade alternativa nyhetskanaler. Samma tendens syns hos Sverigedemokraternas vänskapspartier runt om i Europa och världen. I länder som Ungern, Polen, och Brasilien, där högerpopulister styr blir det allt farligare och svårare för journalister att göra sitt jobb. 

Annons
Annons
Annons