X
Annons
X

M och FP måltavla för vänsterextrema

Vänsterextremister gick under EU-valrörelsen till våldsam attack mot moderater och folkpartister, eftersom de inte accepterar partier som uppfattas som arbetarfientliga, uppger Säkerhetspolisen för TT.

Av TT

Våldet mot demokratin från den autonoma vänstern trappades upp under valrörelsen, enligt Säpo. Inte bara sverigedemokrater drabbades, utan också regeringspartier.

– Vi har reagerat på att det var länge sedan regeringspartiernas företrädare utsattes för våld mot person, vilket skett nu, säger Johan Olsson, chefsanalytiker vid Säpos avdelning för författningsskydd till TT.

Ett 20-tal våldsamma händelser har noterats under valrörelsen. Det mesta av detta våld har utförts av personer i den autonoma vänstern, som vanligen uppträder under benämningar som Antifascistisk aktion (Afa) eller Revolutionära fronten.

Annons
X

– De tycker inte att vad de kallar invandrarkritiska eller arbetarfientliga partier ska få verka ostört, säger Olsson.

Ett känt exempel är misshandeln av Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen och hans sambo natten till valdagen. Kammaråklagare Jens Nilsson begärde i dag två unga kvinnor häktade som misstänkta, och söker ytterligare fem personer.

Men misshandel och skadegörelse ska också ha drabbat M och FP.

– Några har utsatts för våld mot person. I en valrörelse är det inte alltid lätt att dra en gräns, det kan handla om valarbetare och politiker. Vi bedömer valrörelsen som det skyddsvärda, säger Olsson.

Varken Moderaterna eller Folkpartiet vill kommentera uppgiften.

Angreppen från autonoma var fler den här EU-valrörelsen än förra, enligt Säpo. Sverige står inför ett ordförandeskap i EU och en riksdagsvalrörelse nästa år, och såväl Säpo som polismyndigheterna har trappat upp spaning och platsbevakning, enligt Johan Olsson.

Stockholm TT

Läs även

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X