Annons

M: Naiva argument om Europarådet

Boriana Åberg.
Boriana Åberg. Foto: Riksdagen

Socialdemokraterna och Thomas Hammarberg lägger sig platt för Putins regim när det gäller Europarådet. På vilket sätt kommer det att gagna utvecklingen av demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland? skriver Boriana Åberg (M) i en replik.

Under strecket
Publicerad

I en debattartikel skriver Thomas Hammarberg (S) att de internationella organisationerna har olika roller och Europarådets uppgift är att ”i alla lägen främja de mänskliga rättigheterna och demokratin – oavsett de politiska konsekvenserna”. Hammarberg menar alltså att andra internationella organisationer har mandat att hantera Rysslands ockupation av Krim och kriget i Östra Ukraina, medan Europarådet ska koncentrera sig på mänskliga rättigheter och demokrati.

Detta är ett haltande resonemang. En institution som Europarådet måste förvisso vara restriktiv med användning av sanktioner som att frånta ett medlemsland rösträtt i den parlamentariska församlingen. Men samtidigt måste det finnas en tydlig gräns för vad som kan tolereras. På samma sätt som Europarådet inte accepterar medlemskap för länder som tillämpar dödstraff kan det heller aldrig acceptera att medlemsländer begår brott mot såväl den mest basala mänskliga rättigheten – rätten till liv, som mot folkrätten, genom direkta krigshandlingar mot en annan nation.

Annons
Annons
Annons