Annons
X
Annons
X

M: Möjligt återta medborgarskap

Krav på språkkunskaper för medborgarskap, startkontrakt för nyanlända och större möjligheter att utvisa en utländsk medborgare som dömts för grova brott. Idag presenterar en moderat arbetsgrupp förslag till en tuffare invandringspolitik.

Av TT
(uppdaterad)

På DN-debatt skriver Elisabeth Svantesson, Tobias Billström och Ulf Kristersson, som ingår i arbetsgruppen, att Svensk migrations- och integrationspolitik har misslyckats. I dag överlämnar de en slutrapport till Moderaternas partistyrelse med en rad förslag på förändringar.

Bland annat vill arbetsgruppen ha skärpta krav på invandrare och föreslår ett startkontrakt, som ”ska vara kopplat till utbetalning av etableringsersättning”.

De föreslår att Ebo – principen om eget boende ska avskaffas i sin nuvarande form. Möjligheten att välja eget boende ska finnas kvar men leda till lägre ersättning. Den som väljer en överetablerad kommun ska inte få någon ersättning alls.

Annons
X

”Grundläggande kunskaper i svenska är ett rimligt krav för medborgarskap i Sverige”, skriver trion på DN-debatt.

De vill även att den som på felaktiga grunder blivit svensk medborgare ska kunna förlora medborgarskapet. Exempel på felaktig grund för medborgarskap är hot, muta eller falsk identitet.

Det ska ”i större utsträckning än i dag” vara möjligt att utvisa en utländsk medborgare som dömts för grova brott, även om den personen fått permanent uppehållstillstånd efter många år i Sverige.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Gruppen vill också att Sverige ogiltigförklarar förlustanmälda pass och uppger att över 200 000 pass ”är på drift ute i världen”. De tre misstänker att många svenska pass säljs. Det ska därför inte vara ”möjligt att gång på gång förlora sitt pass” utan att något händer, skriver de:

  ”Efter ett antal förlorade pass ska polisundersökning föregå nytt pass”.

  Negra Efendic och TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X