Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: M måste överge enprocentsmålet

I över en månad har SvD:s Jenny Nordberg rapporterat om det svenska biståndet. Hon har berättat om ofantliga belopp som pumpas ut utan kontroll eller utvärdering. Hon har skrivit om hur UD väljer mottagare inte efter behov utan efter förmåga att ta emot stora belopp. ”Cashen måste ut”, sade en UD-medarbetare till Nordberg. ”Det är inte kostnadseffektivt att ägna sig åt pluttprojekt.”

De senaste fem åren har Sverige skickat mer än nio miljarder kronor till FN:s utvecklingsprogram (UNDP). Men FN:s egna utvärdering, som Jenny Nordberg har grävt fram, visar att verksamheten lider av ineffektivitet och brist på fokus till den grad att det är omöjligt att avgöra om biståndet har gett några resultat. Det går helt enkelt inte att avgöra om utfallet är ”bra eller dåligt”, menar FN.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nordberg har också berättat om UD:s interna granskning från september i år. Rapporten talar om att ”den inre effektiviteten är låg”, och nämner ”systematiskt återkommande tveksamheter”. Biståndshanteringen kritiseras för ”otillfredsställande kvalitet”, vilket kanske inte förvånar då ”praktikanter ofta ges i uppgift att självständigt hantera ärenden och beslut med bristande handledning.”

  Annons
  X

  Sveriges enprocentsmål – biståndet ska kosta en procent av statsutgifterna oavsett behov eller förmåga – driver fram slarv och slöseri. Men vilket har regeringens svar blivit?

  ”Jag tycker att enprocentsmålet är utomordentligt bra”, svarade finansminister Anders Borg i fredags med anledning av all kritisk nyhetsbevakning som uppkommit i svallet av SvD:s granskning.

  Det är respektlöst, både mot givarna och mot de arma människor som egentligen skulle ha fått svenskt bistånd.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X