Annons
X
Annons
X

”M måste lämna ifrån sig ministerposter”

Moderaterna måste lämna ifrån sig ministerposter till de tre mindre allianspartierna. Det anser riksdagsledamoten Fredrick Federely (C), som nu vill att statsminister Fredrik Reinfeldt ska göra en regeringsombildning i höst.

Foto: SCANPIX ARKIV

– Det har varit tydligt i opinionen den senaste tiden att det framför allt är ett parti som tjänar på de framgångar som hela alliansen gör, säger riksdagsledamoten Fredrick Federley till SvD.se.

Han tycker att Moderaterna, som den senaste tiden gått kraftigt framåt i opinionen, har för många ministerposter.

– Därför vore hyggligt att, som en gest visa att man faktiskt är fyra partier som utgör en allians, och till hösten dela med sig.

Annons
X

Enligt en uppmärksammad undersökning från Demoskop, som publicerades i början av april, har regeringen nu ett högre väljarstöd än oppositionen. Men samtidigt har Centerpartiet tappat hela 2,6 procentenheter, och samlar endast 3,4 procent av väljarna. Även Kristdemokraterna hamnar under fyraprocentspärren. Ett problem för borgerligheten, konstaterar Fredrick Federley.

”Ska Alliansen hålla under det sista prövande året under finanskris och innan valet krävs en regeringsombildning med större utslag för de tre mindre partierna och Moderaterna får stryka på foten”, skriver Fredrick Federley på sin blogg.

Han tycker att det är rimligt att hans eget Centerparti, som i dag har fyra ministerposter, får ytterligare två. Folkpartiet, som i dag har fyra ministerposter, och Kristdemokraterna, som har tre, bör få ytterligare varsin. ”Det skulle dels reflektera storleken hos partierna i riksdagen samtidigt som det skulle ge en större tyngd åt samtliga tre mindre partier”, konstaterar han.

– Det är klart att vi är intresserade av arbetsmarknadsministerposten, det är ingen hemlighet att vi har ett antal frågor där som vi gärna skulle vilja driva lite hårdare, säger Fredrick Federley.

Statsminister-, finans- och utrikesministerposterna ska även i fortsättningen vara vikta för Moderaterna, enligt Federley, men ”i övrigt bör inga låsningar finnas.”

Han tycker till exempel att justitiedepartementet bör få en folkpartistisk minister.

– De har jobbat länge med justitiefrågorna, så det vore inte helt orimligt. Men jag hoppas ju att Toto (Sven Otto Littorin) och Bea (Beatrice Ask) finns kvar regeringen i någon form, för det är två av de ministrar jag tycker absolut bäst om.

Vad tror du att Moderaterna och Fredrik Reinfeldt tycker om det här förslaget?

– Det är klart att man inte vill ha en sådan här diskussion, men ibland så måste man föra diskussioner ändå.

Vid sidan av statsminister Fredrik Reinfeldt består regeringen av tio moderata statsråd.

Partisekreterare Anders Flanking (C) tycker att det är bra att enskilda riksdagsledamöter har höga ambitioner för partiet.

– Men vi för ingen sådan här diskussion i Centerpartiet, vi har ju haft förhandlingar om hur regeringen ska se ut, och det respekterar vi. Jag ser inte att det är aktuellt att kasta om i den ordningen.

Han är ”väldigt nöjd” med utfallet för Centerpartiets del: fyra centrala statsrådsposter, och tycker dessutom att man har påverkat politiken även på andra områden.

Men självklart, poängterar Anders Flanking, vill partiet ha ännu fler C-märkta ministrar.

– Och det ska vi försöka fixa i valet.

Federley har senare under dagen skrivit på sin blogg att han inte vill att Sven Otto Littorin eller Beatrice Ask ska avgå från sina poster men att han: ”hoppas att centerpartiet kommer åt arbetsmarknadsministerposten så småningom”.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X