Annons

Kristersson om Lööf: ”Man gör inte slut så där”

Ulf Kristersson vill locka besvikna centerpartister och liberaler. Senaste SvD/Sifo visar att han lyckats, men samtidigt blöder M mer till SD och KD.
Ulf Kristersson vill locka besvikna centerpartister och liberaler. Senaste SvD/Sifo visar att han lyckats, men samtidigt blöder M mer till SD och KD. Foto: Simon Rehnström

”Efter femton års äktenskap gör man inte slut 27 minuter innan man förlovar sig med någon annan”. Så säger M-ledaren Ulf Kristersson om Centerpartiets agerande. Samtidigt försöker Moderaterna hitta sin roll i ett nytt politiskt läge – men Kristersson ser inget behov av nya besked kring Sverigedemokraterna.

Under strecket
Publicerad

M-ledaren Kristersson tänker se till att Moderaterna blir den samlande borgerliga kraften.

Foto: Simon RehnströmBild 1 av 5

Kristersson menar att M för tredje gången i modern tid står inför ett nytt avgörande läge efter Gösta Bohmans partiledarskap på 70-talet och skapandet av Alliansen 2004.

Foto: Simon RehnströmBild 2 av 5

”Jag sa till Annie och Jan att jag hade haft större respekt om de hade satt sig i den här regeringen och på allvar genomfört den politik de tror på” säger Kristersson.

Foto: Simon RehnströmBild 3 av 5

”Vi står inför en ny epok. Jag känner mig rätt säker på färdriktningen, att M samlar den borgerliga oppositionen som också vill ha en borgerlig regering. Vi tror att regeringsmakt och politisk vilja måste hänga ihop.”

Foto: Simon RehnströmBild 4 av 5

De fyra grundarna av Alliansen möttes förra veckan på middag hemma hos Maud Olofsson. Men det lär dröja tills vi får se de nuvarande borgerliga ledarna på en bild tillsammans.

Foto: Göran Hägglund/InstagramBild 5 av 5

En dryg månad efter att Centerledaren Annie Lööf på en pressträff berättade att partiet skulle släppa fram Stefan Löfven som statsminister är såren inte läkta inom den forna Alliansen. Moderatledaren Ulf Kristersson minns hur han samma morgon ringde runt när ryktena började surra. Men då fick han bara nekande svar.

– Jag är inte så känslomässigt lagd. De fattar sina beslut och det får stå för dem. Det som gör mig besviken är att vi satt över jul- och nyårshelgen och förhandlade om en regeringsbildning som alla fyra kunde leva med och levde i tron att det var på fullt allvar och syftade till att lösa ett svårt parlamentariskt läge. Tjugosju minuter före en pressträff där de blir stödparti åt Socialdemokraterna ringer de och meddelar att allt vi gjort var förgäves, säger Ulf Kristersson och fortsätter:

Annons
Annons
Annons