Annons
X
Annons
X

M-krav: Svensk polis måste kunna agera på två platser

Insatsstyrkan inom polisen måste kunna agera på två platser samtidigt om ett terrorattentat, likt det i Bryssel, händer i Sverige. Det möjligheten måste utredas snabbare, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra i en SvD-intervju.

När terrorismen försöker vinna ny mark måste den partipolitiska stridsyxan grävas ner och snabba åtgärder gå först, säger hon.

(uppdaterad)
Hotet mot Sverige
[object Object]
Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Det här händer ju hos oss, det är en del av vårt samhälle som har drabbats, utöver offren och deras familjer.

När nyheten om terrorattentatet i Bryssel nådde Moderaternas Anna Kinberg Batra gjorde hon som de flesta andra gör när en allvarlig händelse sker. Hon slog på TV:n för att försöka förstå vad som hade hänt, och försäkrade sig om att medarbetare och vänner som befann sig i området var i säkerhet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När SvD träffar henne har hon just kommit tillbaka till arbetsrummet från ett besök på den belgiska ambassaden.

  Annons
  X

  – Jag skrev i kondoleansboken, och det hade samlats blommor och hälsningar där. Man blir ju väldigt berörd. Det här händer ju hos oss, det är en del av vårt samhälle som har drabbats, utöver offren och deras familjer, säger Anna Kinberg Batra.

  Hon tillträdde som partiledare i januari 2015, bara ett par dagar efter attentatet mot Charlie Hebdo i Paris. Då trodde hon inte att den internationella terrorismen skulle fortsätta ta så stort politiskt fokus.

  Har det överraskat dig?

  – Ja, det är klart det har. Det är chockartade händelser och det har påverkat politiken i stort. Vi har tvingats att tänka kring och hantera akuta katastrofer, som hotet från terrorismen och samtidigt haft flyktingkrisen att hantera.

  Foto: Linus Sundahl-Djerf

  Hon anser att när terrorismen vinner mark så ställer det nya krav på det politiska ledarskapet. Sverige måste säkras och rustas för att klara av attentat av den kaliber som skedde både i Bryssel och Paris.

  Det här ingår i samtal vi haft med regeringen, men det måste komma på plats. Det har inte ens börjat utredas. Och det är bråttom.

  En avgörande faktor är polisens och nationella insatsstyrkans förmåga att agera på flera platser samtidigt, enligt Kinberg Batra.

  – Det här ingår i samtal vi haft med regeringen, men det måste komma på plats. Det har inte ens börjat utredas. Och det är bråttom. Sen måste vi vara beredda att förstärka polisen för att de ska klara sina uppgifter. De får hårdare krav på sig från flera håll och det är också därför som vi vill ha fler poliser.

  **I kampen mot **terrorismen måste den partipolitiska striden läggas på is, menar M-ledaren. Att peka på skillnader mellan regeringen och Moderaternas antiterrorstrategi är bör inte stjäla fokus.

  – Det hade inte gjort kampen mot terrorismen ett dugg bättre att ställa sin på sidlinjen och klaga, säger Kinberg Batra om hennes ansvar som oppositionsledare.

  Det hade inte gjort kampen mot terrorismen ett dugg bättre att ställa sin på sidlinjen och klaga.

  M anser också att man måste se över Säkerhetspolisens möjligheter att ta del av signalspaning mot potentiella gärningsmän, och att man matchar Sveriges insatser mot IS till de nya krav som ställs.

  Efter Parisattacken sa Stefan Löfven att Sverige varit "naiva". Har vi slutat vara naiva?

  – Jag hoppas det. Man måste vara öppen som politisk ledare om vad Sverige kan behöva göra. Det ställer nya krav på oss som vi inte har varit tillräckligt bra på att möta. Det omvärlden kräver nu och det kampen mot terrorismen kräver nu är något mycket större än partipolitik..

  Annons

  Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 2
  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X