Annons

M-irritation efter Löfvens radikala förslag: ”Uteslutet”

Moderaterna sågar statsminister Stefan Löfvens utspel om att antalet PPM-fonder kan bantas till under tio.

– Att det här skulle landa i nio stycken av statsministern utvalda fonder är uteslutet, säger Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson till SvD.

Publicerad
Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson.
Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson. Foto: Tomas Oneborg

Premiepensionen är en het politisk potatis efter PPM-förvaltaren Allras haveri. Över 100 000 sparare har drabbats och det är bråttom att återupprätta förtroendet för hela PPM-systemet.

Statsminister Stefan Löfven sade på torsdagen att premiepensionens cirka 840 fonder behöver bantas drastiskt och att frågan är om ”vi ens behöver tvåsiffrigt” antal fonder.

– Jag tycker att man mellan raderna kan läsa att statsministern är emot hela premiepensionssystemet. Han passar på nu, men att det här skulle landa i nio stycken av statsministern utvalda fonder är uteslutet, säger Kristersson.

Annons

Det pågår en diskussion i riksdagens pensionsgrupp angående premiepensionen och gruppens sex partier (S, MP, M, C, KD och L) är enligt Kristersson överens om att det krävs en förändring av kraven som ställs på fondbolagen.

Jag är lite trött på att vi har en inhoppande statsminister här.

Högre krav ska stoppa oseriösa företag och kommer automatiskt leda till färre fonder i systemet, menar Kristersson. Han får medhåll av Solveig Zander, Centerpartiets ledamot i pensionsgruppen, som är kritisk till Stefan Löfvens uttalande.

– Det är inte realistiskt. Problemet är inte antalet fonder, utan att det inte finns ett tydligt regelverk. Folk blir lurade av olika fondbolag som bedriver kriminell verksamhet. Det kan vi inte acceptera.

Valfriheten är viktig och det måste finnas ett stort urval i PPM-systemet, enligt Zander. Men systemet måste rensas på fonder som inte håller måttet, och hon är öppen för en halvering av utbudet. Aggressiv telefonförsäljning måste bort och redovisningen bli tydligare gällande avkastning och avgifter, säger hon.

– Med ett regelverk som ställer hårda krav kommer många av fonderna på fondtorget att försvinna. Bara de som uppfyller kraven ska få finnas på fondtorget.

Pensionsgruppen har en särskild tågordning i sitt arbete, som gällt sedan överenskommelsen träffades för över 20 år sedan. Den innebär bland annat att alla partier ska vara överens om ett beslut. En annan regel är att partierna inte gör offentliga utspel i frågor där en förhandling pågår inom gruppen.

– Jag är lite trött på att vi har en inhoppande statsminister här, säger Ulf Kristersson.

Är pensionsöverenskommelsen hotad?

– Det finns inga sådana tecken om man pratar med den ansvariga ministern (Annika Strandhäll, S), men det är svårt att tolka det på annat sätt än att statsministern brister i respekt för att det här är en viktig överenskommelse, säger Kristersson.

I stället för en kraftig bantning av PPM vill både Moderater och Liberaler ha högre trösklar in i systemet, som exempelvis krav på några års historik, samt att man höjer ribban för de fondbolag som redan finns där.

– Vi måste få bort lycksökarna och dagens regler är alldeles för klena. Pensionsmyndigheten har föreslagit ett antal åtgärder som höjer kraven och som i sin tur leder till färre fonder. En sak man borde göra är att företag inte enbart kan vara verksamma på fondtorget i premiepensionen, säger Mats Persson (L).

Vad betyder det att en fond inte bara ska finnas inom premiepensionen?

– Pensionsmyndigheten tittar på det nu. Det kan vara att man har en annan fondverksamhet i Sverige. Det blir då en garanti genom att bolaget redan är granskat av Finansinspektionen.

Förändringen av Pensionsmyndighetens regelverk för fondbolagen ska enligt Persson ske ”så fort som möjligt” men hans bedömning är att det kan genomföras under nästa år.

Annons
Annons

Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons