Annons

M: Inrätta global fond mot skogsbränder

Louise Meijer.
Louise Meijer. Foto: AP, riksdagen

Vi uppmanar regeringen att föreslå en internationell fond mot skogbränder på nästa klimatkonferens i höst, skriver Louise Meijer (M).

Publicerad

Jordens lungor brinner. Regnskogen i Amazonas producerar både stora mängder av syret i jordens atmosfär och bidrar till att binda stora mängder koldioxid. Skogsbränder är ett globalt problem som kräver globala lösningar. Moderaterna förslår att en internationell fond under FN inrättas för att förebygga skogsbränder och nödhjälp när det redan brinner. Vi uppmanar den svenska regeringen att vid FN:s klimatkonferens i höst ta initiativ till fonden.

Brasiliens rymdforskningsinstitut har registrerat 72 000 bränder i Amazonas. Det högsta antalet sedan mätningarna inleddes. Men det är inte bara i Brasilien det brinner. Under sommaren har vi kunnat läsa om historiskt många skogsbränder i Arktis, med bränder både på Grönland och i Sibirien. Bränderna får förödande konsekvenser för klimatet. Enligt Meteorologiska världsorganisationens, WMO, motsvarade utsläppen i Sibirien under en månad hela Sveriges årliga utsläpp.

Annons
Annons
Annons