Annons
X
Annons
X

M-höjdare backar om rösträtt

Moderaternas partisekreterare hävdade att partiet varit med och infört fri och lika rösträtt. Någon timme senare tog hon tillbaka allt.

Av TT
(uppdaterad)
Sofia Arkelsten, partisekreterare Moderaterna.
Sofia Arkelsten, partisekreterare Moderaterna. Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX

Det var efter en ifrågasatt formulering i partiets nya idéprogram som Moderaternas Sofia Arkelsten hamnade i trubbel i samband med en intervju med DN.se.

Formuleringen i det nyligen antagna partiprogrammet handlade om partiets påstådda historiska drivkraft för bland annat rösträtt och jämställdhet.

Formuleringen fick meningsmotståndare att kalla Moderaterna för historierevisionister. Det var när Arkelsten skulle svara på den kritiken som hon bestämt hävdade att partiet inte var emot fri och lika rösträtt för 90 år sedan.

Annons
X

– Nej nej nej, det där är inte korrekt. Vi var ju med och genomförde det, sade hon till
DN.se.

Efter det blev Arkelsten personligen kallad för historierevisionist.

Bara någon timme senare tog hon tillbaka uttalandet men hänvisade till att Allmänna valmansförbundet var med och röstade igenom beslutet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  DN: Men partiet var inte drivande i frågan utan tvärtom emot allmän och lika rösträtt.

  – Det fanns personer som var drivande. Bilden är mer nyanserad, svarade Arkelsten.

  I ett mejl till TT, skickat via en pressekreterare, skriver Arkelsten:

  ”När det gäller frågan om rösträtt tidigare i dag var mitt svar förhastat och det blev fel. Jag är ledsen för det”.

  Allmän och lika rösträtt var den största politiska stridsfrågan i Sverige i början av 1900-talet. Demokratikraven kom från liberalerna och socialdemokraterna. Motståndet främst från förstakammarhögern (allmänna valmansförbundet).

  Vid riksdagarna 1907-1909 beslutades om allmän rösträtt för män över 24 år vid andrakammarval. Förslaget kom från Arvid Lindmans högerregering.

  Allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor vid riksdagsval och kommunala val infördes i Sverige 1918-21. Propositionen kom från den liberal-socialdemokratiska regeringen.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Sofia Arkelsten, partisekreterare Moderaterna.

  Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X