Annons
X
Annons
X

M har tappat det moraliska övertaget

Moderaterna vann valet genom att kopiera socialdemokraternas starka sidor men nu avslöjas att man har imiterat bristerna också. Förra veckan var det regeringsdugligheten, och nu är det moralen.

Svart vecka för Fredrik Reinfeldt.
Svart vecka för Fredrik Reinfeldt. Foto: CAROLINE TIBELL

”Det är inte bra för skattemoralen” säger finansminister Anders Borg till SvD vid lunchtid på tisdagen. Borg menar att politikers svartjobb bidrar till att skattefusket breder ut sig i samhället, och finansministern beklagar att han själv hör till dem som har gjort sig skyldig till det.

Bara några timmar senare kablar nyhetsbyrån TT ut att finansministerns egna stats- sekreterare hör till de många skattesyndarna bland regeringens topptjänstemän.

Förra veckans mardröm för Fredrik Reinfeldt handlade om att hans statssekreterare och närmsta medarbetare Ulrica Schenström hade druckit alkohol under krisjouren. Sedan avslöjades att hennes tillfälliga ersättare Nicola Clase hade betalat svart för renoveringar.

Annons
X

Och nu passerar svartbetalande statssekreterarna alltså i revy framför statsministern.

När Fredrik Reinfeldt ändå har kulramen framme kan han försöka räkna på hur många sätt som de här affärerna här skadar hans regering och den svenska borgerligheten.

Före valet spelade de borgerliga skickligt på ett sjunkande förtroende för socialdemokraternas regeringsduglighet, som uppstod i samband med regeringskansliets misslyckade krishantering efter tsunamin.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De borgerliga skapade en särskild grupp som granskade Göran Perssons och s-regeringens påstådda förfall, och man utnyttjade förstås fackliga bostadsaffärer och bidragsfuskande SSU:are för att skaffa sig ett moraliskt övertag inför valet.

  Men på en dryg vecka kan Fredrik Reinfeldt nu alltså bocka av allvarliga förtroendeförluster på två av de områden som var viktiga för att de borgerliga skulle lyckas vinna valet: regeringsdugligheten och moralen.

  Den första smällen kom omedelbart efter maktskiftet förra hösten då tv-licensskolkare och svartköpare bland ministrarna avslöjades, och alliansregeringen har egentligen aldrig hämtat sig från den skjuts neråt i opinionen som följde.

  De senaste affärerna har stänkt ned moderaterna värre än de andra partierna i alliansen, och värdet på varumärket ”nya moderaterna” faller just nu som en sten.

  Syftet med den moderata förnyelsen, som anfördes av Fredrik Reinfeldt, var bland annat att retuschera en schablonbild av moderaterna som ett parti för en skattetrixande överklass. Projektet lyckades och de nya moderaterna blev röstmagnet för besvikna s-väljare.

  Ur det perspektivet är moderaternas öde avgörande för hela alliansen. Centerpartiet har dragit sig högerut och kristdemokraterna har stått still: de enda som skulle kunna konkurrera med moderaterna om mittenväljare är folkpartiet.

  Moralen i den borgerliga arbetslinjen är att alla ska jobba och göra rätt för sig. Efter affärerna behöver alliansens pr-strateger egentligen bara svara på en fråga: har det blivit lättare eller svårare att vinna väljarnas förtroende med det budskapet?

  Annons
  Annons
  X

  Svart vecka för Fredrik Reinfeldt.

  Foto: CAROLINE TIBELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X