Annons
X
Annons
X

M föll i sprutstrid

PERSPEKTIV

–Det är ju inte sprutorna som dödar. Orden var socialborgarrådet Anna König Jerlmyrs (M), när sprutbytesfrågan debatterades i går i Stockholms kommunfullmäktige.

Men det var sprutorna som blev Moderaternas första nederlag efter fem år vid makten i Stadshuset. För ja – Stockholm kommer att bli försökskommun för sprutbyte för intravenösa missbrukare. Det är inget unikt. Snudd på unikt är det däremot att Moderaterna, som det största partiet i Stockholms kommunfullmäktige, tvingas se sig nedröstade i en känslig fråga.

Och att företrädare för det minsta oppositionspartiet triumferar i talarstolen över ett förslag som väcktes för fyra år sedan.

Annons
X

–Den här dagen har vi väntat på länge, sade Karin Rågsjö (V).

Men sprutbytesfrågan är också en laddad fråga som skär över blockgränsen och som slagit en kil genom alliansen.

För första gången har småbröderna i alliansen unisont stuckit ut hakan och sökt stöd över blockgränsen för att nå resultat i en fråga som dragits i långbänk i många år.

–Det handlar om en liten grupp svårt utslagna, som det är viktigt att komma i kontakt med... en hälsopolitisk insats, sade Ann-Katrin Åslund (FP).

Sakfrågan då? Sedan 2006 är det möjligt för kommuner att ansöka om att under kontrollerade former få dela ut fria sprutor till missbrukare. Är det etiskt riktigt? Ja, en rättighet för alla att inte bli smittad, enligt tillskyndarna. Nej, en form av legalisering, enligt motståndarna.

Flera vändor med utredningar om den vetenskapliga grunden har inte gjort Moderaterna mer övertygade utan snarare väckt ytterligare oro hos stockholmarna om fler sprutor hamnar på marken.

Det är en demokratisk ironi att Moderaterna ska föra frågan i mål, och lämna in en ansökan om ett försök till sprututbyte i Stockholm.

–Vi har olika åsikter, men vi kommer att ta ansvar, var Anna König Jerlmyrs besked.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X