Annons

M: Ett offensivt Kina kräver tydlig strategi

Den kinesiska draken kan inte mötas med en svensk papperstiger, skriver Ulf Kristersson. Till vänster: Xi Jinping, Kinas president.
Den kinesiska draken kan inte mötas med en svensk papperstiger, skriver Ulf Kristersson. Till vänster: Xi Jinping, Kinas president. Foto: Ng Han Guan/AP, Tomas Oneborg

Det är välkommet att regeringen ska presentera ett förslag till en svensk Kinastrategi. Men det är märkligt att de inte har sökt någon diskussion mellan partierna, skriver Moderaternas Ulf Kristersson och Hans Wallmark och lyfter fram sex punkter.

Under strecket
Publicerad

Gruvdrift på Grönland, fiske utanför Västafrika, järnvägsprojekt i Kazakstan, hamnen i Pireus, lån till Sri Lanka, militärbas i Djibouti – och en satellitantenn på Esrange i Kiruna.

Det är bara axplock bland de stora projekt som Kina investerar i för att förverkliga landets ambition att bli en ekonomisk, politisk och geopolitisk stormakt. Det övergripande målet är att till år 2049 – hundra år efter kommunistpartiets maktövertagande – bli en global supermakt.

Annons
Annons
Annons