Annons

”M backar in i framtiden med sin kärnkraft”

Ringhals kärnkraftverk.
Ringhals kärnkraftverk. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Moderaterna sviker alla företag som efter energiöverenskommelsen vågat investera i förnybar energi i vårt land. Det skriver Helene Hellmark Knutsson, Patrik Engström och Monica Haider (S).

Under strecket
Publicerad

2019 blev de svikna överenskommelsernas år. Moderaterna och Kristdemokraterna valde att lämna ett samarbete som har varit bra för Sverige för att i stället kunna förhandla med Sverigedemokraterna. Energiöverenskommelsen har gagnat Sverige och svensk energiproduktion. Den har gett långsiktiga spelregler för energibranschen och välkomnats av svenskt näringsliv. Men det är tydligt att de högerkonservativa partierna prioriterar det kortsiktiga maktspelet före goda förutsättningar för industrins omställning. Situationen skapar nu oro inom den energiintensiva industrin, det i en tid som är avgörande för om vi ska klara klimatomställningen.

Moderaterna avslutade decenniet med att hoppa av energiöverenskommelsen och i stället stödja Sverigedemokraternas försök att stoppa nedläggningen av Ringhals 1 och 2. Det är ett helt verklighetsfrämmande förslag eftersom Vattenfall själva säger att det inte finns några finansiella eller praktiska förutsättningar att driva dessa reaktorer vidare efter 2020. På årets näst sista dag stängde Ringhals 2 efter 44 år i drift.

Annons
Annons
Annons