M: Återupprätta det psykologiska försvaret

Informationskriget finns redan här och nu och vi är alla en del av det på Face­book, Twitter och via ­andra interaktiva kanaler där vanliga med­borgare är ­aktiva deltagare, skriver Hans Wallmark.
Informationskriget finns redan här och nu och vi är alla en del av det på Face­book, Twitter och via ­andra interaktiva kanaler där vanliga med­borgare är ­aktiva deltagare, skriver Hans Wallmark. Foto: Fredrik Wennerlund

Exempel från aktuella konflikter visar tydligt hur psykologisk krigföring används som ett viktigt instrument. Sve­rige måste ta ett helhetsgrepp kring det psyko­logiska försvaret. Vi ­behöver en stark myndighet för att bemöta påverkans­operationer och stärka vår försvarsförmåga, skriver Hans Wallmark (M).

Publicerad
Annons

Kampen om informationen har blivit en allt viktigare del av säkerhetspolitiken. Genom att sprida desinformation kan man skapa förvirring och försvaga motståndaren. Användandet av olika informationskanaler för att få ut den egna agendan och värva sympatisörer blir också allt viktigare. Det kan därför vara klokt att utreda möjligheten av att återupprätta det psyko­logiska försvaret som en egen myndighet. Sverige måste bättre klara av påverkanskampanjer, des­information och propaganda.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons