Annons
X
Annons
X

M ångrar mild invandringslinje

Moderaterna anser att det var ett misstag att inte driva en hårdare linje i invandringspolitiken tidigare. Det skadade partiet i valet 2014, enligt partisekreteraren Tomas Tobé.

Av TT
Svenskt flykting­mottagande
Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.
Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé. Foto: Yvonne Åsell

– Det var ett misstag av regeringen att inte hantera invandringsfrågan i regeringsställning. Det hade behövts, inte bara för att Moderaterna och Alliansen hade haft bättre förutsättningar att vinna det valet, utan även för Sveriges del, säger Tobé på en pressträff.

En opinionsundersökning som partiet låtit Demoskop göra visar att 55 procent av väljarna, tillfrågade den 1–3 december, anser att invandringsfrågan är den viktigaste politiska frågan. Gapet ner till tvåan, miljön, som 13 procent tycker är den viktigaste, är stort.

– Vi har inlett en omprövning av migrations- och integrationspolitiken och vår känsla är att vi i mångt och mycket driver regeringen framför oss. Det är nödvändigt att svara upp på det som väljarna anser vara den viktigaste frågan, säger Tobé.

Annons
X

Han tar undersökningen som intäkt för att M är på rätt väg. I mars upplevde två av tio väljare att Moderaterna ville minska flyktingmottagandet. Nu upplever åtta av tio väljare det och inget annat parti kan visa på en liknande förändring.

Partiets strategi nu är att lite ta efter systerpartiet Tories i Storbritannien. Tories tappade mycket till invandringsmotståndarna i brittiska självständighetspartiet Ukip och växlade då in på en hårdare linje. Det betalade sig i det senaste brittiska valet, enligt Tobé.

– Tories fick betalt för att de hade ökat sitt förtroende i sakfrågan invandring, den frågan låg inte i vägen för att väljare skulle rösta på Tories längre.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

  Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X