Annons

Lyxstrejk sänker vår bransch

I snart en veckas tid har en obegriplig strejk pågått mot företag inom VVS branschen. Vi ställer oss frågande till denna strejk som vi ser som en lyxstrejk, skriver Roine Kristianson, VVS Företagen, och Thomas Dahlberg, Plåtslageriernas Riksförbund.

Publicerad

Det är viktigt att arbetstagarna kan visa sitt missnöje på arbetsmarknaden, men att missbruka den svenska strejkrätten är ett oansvarigt sätt att göra det på. VVS Företagen och Plåtslageriernas Riksförbund accepterade det bud som medlarna la fram. Byggnads avslog däremot budet och i förra veckan utlöste de strejk och blockad av ett antal arbetsplatser.

Vi ser detta som en lyxstrejk eftersom den inte handlar om att VVS-montörerna och plåtslagarna skulle tillhöra de lägst betalda LO-yrkena. Den handlar inte heller om att dessa grupper saknar möjlighet till lönekarriär eller anställningstrygghet. Anledningen till strejken är att Byggnads kräver fler timmars arbetstidsförkortning – mitt under brinnande lågkonjunktur och den handlar om höjda lärlingslöner – samtidigt som var fjärde ungdom går arbetslös.

Annons
Annons
Annons
Annons