Annons

Lyxresa på räls

Res som en prinsessa med mytomspunna Orientexpressen. Färden går från Bangkok genom Thailand och Malaysia, ända ner till Singapore. Resan är miljövänlig – men dyr.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Oreintexpressen av idag är ett nätverk av 25 tåglinjer över fem kontinenter.

Foto: TOM SAVIO

Den legendariska bron över floden Kwai.

Foto: IAN LLOYD

Restaurangvagnen Siam, en av fyra i det 23 vagnar långa tåget. Här äter man i skift med olika bordskamrater varje kväll, och det är uppklätt som gäller.

Foto: IAN LLOYD

En av singelkupéerna, så kallad Pullman-kupé.

Foto: EDDIE BUAY

Minst lika lyxigt är dubbelrummet ”Presidentkupén.”

Foto: EDDIE BUAY

I en av tågets utsiktsvagnar.

Foto: IAN LLOYD

Röda mattan är utrullad och tågets sidenklädda värdinnor välkomnar oss passagerare varmt när vi till fots förflyttat oss på en lång rad, från Orientexpressens alldeles egen lounge på Bangkoks bullriga Hualampongstation, till plattform tre. Där står det 23 vagnar långa tåget i all sin välsvarvade och mossgröna prakt. Små lampor lyser hemtrevligt i kupéerna och i de fyra restaurangvagnarna står kvällens skira middagsporslin, med Orientexpressens klassiska emblem, redan framdukat.

Exakt på utsatt tid, klockan 17.50, rullar ekipaget så sakteliga ut från perrongen, förbi en av Bangkoks vidsträckta kåkstäder där man kan titta rakt in i andra människors vardagsrum och utomhusgarderober.

Annons
Annons
Annons