X
Annons
X

Lyxlivet i förmögna Svenska Akademien

Glöm ärtsoppa och billiga silverjetonger. Tänk i stället limousine, champagne, resebidrag och lägenheter i Stockholms innerstad. Att lämna Svenska Akademien kan innebära att vinka adjö till ett liv i lyx. För många kan ett avhopp betyda en rejäl ekonomisk smäll.

Även om glamouren runt Svenska Akademien numera är solkad så kan ett avhopp innebära att en bekväm ekonomisk tillvaro försvinner.

Bort med att åka gratis limousin i Akademiens tjänst, bort med resebidrag på stora belopp, bort med övernattningslägenhet, arbetslägenhet eller bostad i Stockholms innerstad, bort med att använda Akademiens lägenheter i Berlin och Paris, och bort med att äta flott torsdagsmiddag, ibland med champagne.

Peter Englund, Sara Stridsberg, Kjell Espmark, Horace Engdahl och Sture Allén.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 9

Restaurang Den gyldene freden på Österlånggatan i Gamla stan ägs av Svenska Akademien. Ett ställe för ”snille och smak” som det står på Akademiens jetong, särskilt på torsdagar när Akademien är där.

Foto: Jessica Gow/TT och Svenska Akademien Bild 2 av 9

Sara Danius i spetsen för ledamöterna Katarina Frostenson, Horace Engdahl, Kjell Espmark och Klas Östergren under Svenska Akademiens högtidssammankomst 2015. Fyra av de fem har lämnat sällskapet.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 3 av 9

Horace Engdahl och Kristina Lugn lämnar Börshuset i Gamla stan efter Svenska Akademiens sammanträde den 12 april. En av ledamöternas förmåner är att åka gratis limousin i Akademiens tjänst.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 4 av 9

Svenska Akademiens Kristina Lugn applåderar litteraturpristagaren Kazuo Ishiguros tal i december 2017. I bakgrunden: avhoppade ledamoten Peter Englund.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 5 av 9

Sara Danius, den då nyinvalda ledamoten Sara Stridsberg och Horace Engdahl 2016.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 6 av 9

I Gamla stan har Svenska Akademien inte bara tillgång till restaurang Den gyldene freden och lokalerna i Börshuset utan också flera fastigheter. I en bor Kristina Lugn och Tomas Riad. I en annan har Katarina Frostenson och Horace Engdahl arbetslägenheter och Bo Ralph, Sture Allén, Klas Östergren, Peter Englund och Lotta Lotass övernattningslägenheter.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 7 av 9

Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Stora börssalen i Börshuset i Stockholm 2017.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 8 av 9

Avhoppade sekreteraren Sara Danius har även suttit i styrelsen för Stina och Erik Lundbergs stiftelse.

Foto: Tomas Oneborg Bild 9 av 9