Annons
X
Annons
X

Lyxigt penthouse på Östermalm får nobben av länsstyrelsen

Det blir inget stort penthouse ovanpå posthuset på Östermalm om länsstyrelsen i Stockholm får bestämma. De har just upphävt bygglovet som fick stor uppmärksamhet för ett år sedan då rykten spreds att lägenheten var ämnad för prins Carl Philip.

[object Object]
Så skulle det se ut. Posthuset med takvåningen inritad - vy från Mornington Hotel. Foto: MONTAGE: JOHN PAWSON LTD

När arkitekten och skribenten Mikael Askergren för ett år sedan läste i arkitekturtidskriften Kritik om planerna på att bygga ett 200 kvm stor lägenhet med långa privata terrasser ovanpå posthuset på Nybrogatan 57 insåg han att han som granne skulle drabbas. Dessutom ansåg han att det skulle innebära en allvarlig policyförändring för hur man får bygga i Stockholms innerstad. Han och två andra (juridiska personer) överklagade därför bygglovet.

Lägenhetsbygget är en del av omvandlingen av det av Stadsmuseets grönklassade gamla posthuset, ett funkishus från 1936. Kontorshuset ska bli lägenheter och få balkonger. Men det som fick Mikael Askergren och hans grannar att reagera var planerna på ett stort penthouse på taket, ritat av den världsberömde arkitekten John Pawson på uppdrag av Oscar Properties som specialiserat sig på att göra om olika typer av lokaler till spektakulära boenden, i det här fallet tillsammans med byggherren Fastighets AB Nybropost 2.

Konflikten om takvåningen fick stor uppmärksamhet då för ett år sedan, eftersom artikelförfattaren i Kritik målade upp bilden av ett ”kungligt boende” och uppgav att den ”ritas för en designintresserad ung man av yppersta börd”. Därmed var ryktena igång att penthouset är ämnat för prins Carl Philip.

Annons
X

När påbyggnader av den här typen görs så finns vissa mätregler från gatunivå till taknock, och att man inte får bygga högre åt gården än mot gatan. Men John Pawson har i det här fallet ritat en hög rak glasvägg upp till taknockens höjd mot gårdssidan för att få ljus och större volym i lägenheten. Men när stadsbyggnadsnämnden gav bygglov tog man inte hänsyn till effekten för andra boende med utsikt och ljusinsläpp över gården.

För Mikael Askergren är det inte enbart en reaktion mot hur det påverkar just hans och grannarnas boende, utan också frågan vad det kommer att innebära för Stockholms bebyggelse om möjligheterna att göra höga och skymmande påbyggnader ökar.

De överklagande har nu fått rätt i första instans, länsstyrelsen, som håller med om att både hushöjd och antal våningsplan går emot stadens detaljplan, och Mikael Askergren hoppas att länsstyrelsens utslag ska bli prejudicerande så att man tar samma hänsyn till tillbyggnader åt gårdssidan som mot gatan.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Dock är sista ordet inte ännu sagt om den spektakulära påbyggnaden. Oscar Properties har under tiden, i oktober i år, ansökt om förändring av detaljplanen för att underlätta för bygglov för penthouset samt för ett gym på gården. Stadens förhandsbesked är att frågan ska prövas.

  Utslaget från länsstyrelsen nådde alla inblandade i fredags och på Oscar Properties har man inte hunnit ta ställning till hur man ska göra nu.

  – Nej, jag kan inte säga något ännu men klart är att vi kommer att undersöka vilka möjligheter som finns att gå vidare. Vi vill ju bygga det här som vi har ritat, säger Oscar Engelbert, vd i Oscar Properties.

  Annons
  Annons
  X

  Så skulle det se ut. Posthuset med takvåningen inritad - vy från Mornington Hotel.

  Foto: MONTAGE: JOHN PAWSON LTD Bild 1 av 3

  Posthuset med takvåningen inritad.

  Foto: MONTAGE: JOHN PAWSON LTD Bild 2 av 3

  Den raka väggen till vänster är kontroversiell medan terrassen och snedtak följer äldre praxis.

  Foto: SKISS: JOHN PAWSON LTD Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X