Annons

BongaLyxigt när kungen av semba gästar Fasching

Bonga föddes 1942 och är en av Angolas viktigaste företrädare för semba – populärmusik släkt med portugisisk fado och brasiliansk samba.
Bonga föddes 1942 och är en av Angolas viktigaste företrädare för semba – populärmusik släkt med portugisisk fado och brasiliansk samba. Foto: Thesupermat (arkivbild)

Bonga är Angolas främsta företrädare för musikstilen semba. Trots sina 76 år är han fortfarande aktiv som artist – och visar sig vara en sprudlande scenpersonlighet.

Under strecket
Publicerad

Kriget påverkade allting. När Angola till slut blev fritt från Portugal efter en lång frihetskamp borde Bonga, eller José Adelinhó de Carvalho, som han egentligen heter, ha firat. Han var en toppidrottare och musiker, och hade utnyttjat sitt kändisskap för att bidra till kampen. Och för det varit tvungen att gå i exil. Men redan innan självständigheten officiellt utropats hade sydafrikanska trupper rullat in, vilket utlöste ett brutalt inbördeskrig. Bonga kom att associeras med fel sida, och fick åter gå i exil.

Kriget kom att vara i närmare tre decennier och splittrade samhället allt mer. Men trots beskyllningar om vilka han sympatiserade med, sådant som präglar ett land i inbördeskrig, kom Bongas storhet att accepteras av de flesta. Musiken han spelade var semba, 1900-talets stora dansmusik i Angola. Det var landets motsvarighet till Ghanas high life och till Kongos soukouss.

Annons
Annons
Annons