Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Kristin Lundell: Lyxigt långsamma samtal

Poddsändningar har blivit det nya svarta i mediebranschen. Långa, långsamma samtal är på modet. En twittertrött Kristin Lundell välkomnar den trenden.

(uppdaterad)

MEDIER

Det har blivit dags för oss att prata. Att låta meningar formas i det offentliga utan kravet på att de ska bli till one-liners. Under året som har gått, och som snart står redo att sammanfattas, har samtalet gjort sin definitiva comeback. Efter en tid där snabba repliker stått i fokus tillåts numera konversationerna att bre ut sig. Där trenden förut var olika panelgrupper som avhandlade ämnen på löpande band och åsikter som formulerades på 140 Twitter-tecken har klimatet lugnat ner sig. Det finns tid till att tänka. Tid till att formulera sig. Det har blivit dags för trendavlösningen som alltid sker med jämna mellanrum.

För nu verkar bloggens monologer få stå tillbaka för poddens dialoger. Överallt ploppar de upp: podcasterna – dessa informella radioprogram som produceras utan krav på lyssnarsiffror eller traditionella studioteknik.

Där poddsändningarna saknar den vanliga programbudgeten är deras stora tillgång istället samtalen. Vad som sägs och tillåts sägas när inte formatet styr konversationerna. I den kultur där tiden blivit den nya lyxen blir dessa samtal som mediala långkok – småputtrande konversationer som tillåts utvecklas i sin egen takt. Det är ett efterlängtat avbrott till alla tidspressade medier där ett tio minuter långt inslag är en mindre evighet.

Annons
X

Nu är det aktiva radiolyssnandet förvisso inget nytt – precis som att också poddradion har sina år på nacken – men 2012 har varit de svenska poddsändningarnas gyllene år. Förra veckan sändes det sista poddavsnittet av ”Strömstedt & Berg”, med hemvist på TV4:s hemsida, och tidigt i morse kom julspecialen av podden ”Luuk &Lokko” som i år har sänts i två säsonger i P1.

Varje vecka sänder Alex Schulman och Sigge Eklund ”Alex & Sigges podcast”. Expressen Kultur har på hemsidan under senhösten lanserat två format: ”Ligga med Brodrej” där kulturjournalisten Gunilla Brodrej bjuder in en gäst till samtal och nu senast ”En varg söker sin pod” där journalisten Caroline Ringskog Ferrada-Noli och serietecknaren Liv Strömqvist samtalar.

I årets stora podsuccé ”Värvet”, där Kristoffer Triumf varje vecka intervjuar en ny person som han är intresserad av, finns ingen stress med i bilden. Samtalen får byggas upp sakta, ibland också tillåtas att bli lite för långsamma. Men det är just i de situationerna som det viktiga kan bli sagt. När ett förtroende byggs upp och det inte finns press att leverera. Det är verkligheten bortom de rappa ordväxlingarna: samtal om det som inte är kopplat till aktuella händelser, sådant som inte har ett direkt nyhetsvärde. Det är skilsmässor, sorg och livet som det är mest.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vart jag än vänder mig i medievärlden verkar människor prata om att starta sina egna poddar. Det har blivit ett alternativ som alla vill åt. Kanske ibland som en narcissistisk förlängning – att man är så övertygad om sina egna konversationers förträfflighet att alla borde ha möjligheten att lyssna på dem. Men kanske också för att vi i en iskallt blåsande samtid nu verkligen behöver samtalen. Vi behöver förstå varandra. Vi behöver prata och vi behöver lyssna.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X