Lyxiga rätter som piggar upp i mörkret

Recept: Sofia Wood. Foto: Frida Edlund
Recept: Sofia Wood. Foto: Frida Edlund

Lite lyx på matbordet kan behövas när våren ännu är en bit bort. Pasta med hummer eller ricottaägg med spenat ger guldkant åt den tråkigaste vinterdag. Komplettera med goda tilltugg och en fin dessert.

Under strecket
Publicerad
Annons

1 / 5

Pimientos de padrón poppers

De här ostfyllda chilifrukterna är perfekta som tilltugg. Tycker man om riktigt stark mat kan man ersätta pimientos de padrón med jalapeño.

20 stycken

  • 10 pimientos de padrón
  • 200 g färskost
  • 100 g cheddarost, riven
  • 1/2 tsk vitlökspulver
  • Salt och nymalen peppar
  • Neutral olja till formen

Till servering

  • Skivad salladslök
  • Koriander

1. Värm ugnen till 200 grader. Pensla en ugnsform med olja.
2. Dela chilin på längden och gröp ur innanmätet och kärnorna.
3. Rör samman färskost, cheddar och vitlökspulver och smaka av med salt och peppar. Fyll varje chilihalva med ostblandningen och släta till fyllningen med bredsidan av en kniv eller en spatel.
4. Baka i mitten av ugnen tills chilin är mjuk och osten gyllene, ca 20 minuter.
5. Servera med skivad salladslök, koriander och resterande ostkräm.

Annons
Annons

2 / 5

Hummerpasta

Lyxigt och lite pyssligt men inte särskilt krångligt.

4 portioner

  • 2 kokta humrar
  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 3 späda stjälkar blekselleri, finhackade
  • 1 liten fänkål, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 röd chili, tunt skivad
  • 1 krm chiliflakes
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1 burk hela tomater (400 g) + 1/2 burk vatten
  • 2 msk kallt smör i kuber
  • 400 g spaghetti
  • 2 dl finhackade små tomater
  • 1 citron, zesten
  • 1 kruka persilja, finhackad
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • Olivolja att steka i

1. Klyv humrarna och plocka ur köttet. Spara större hela bitar av skalet (som sedan ska koka med i såsen).
2. Fräs schalottenlök, selleri och fänkål i olivolja i en stor vid gryta tills löken mjuknat och börjat bli genomskinlig, 4–5 minuter. Tillsätt vitlök samt färsk och torkad chili och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare 4–5 minuter.
3. Lägg i de sparade hummerskalen och slå över vinet. Reducera på medelhög värme tills nästan allt vin kokat bort.
4. Rör ner de konserverade tomaterna och krossa dem med baksidan av en slev. Häll över vattnet och rör om ordentligt. Salta.
5. Sjud långsamt på låg värme utan lock tills såsen är tjock och reducerad, ungefär tre fjärdedelar ska koka bort. Lyft ur skalen och släng dem.
6. Tillsätt smöret under konstant omrörning så att det sakta smälter in i såsen utan att det skär sig. Smaka av såsen.
7. Koka pastan i välsaltat vatten. Lyft över pastan ner i såsen när det återstår 1 minut av koktiden, spara pastavattnet. Rör noggrant och späd med pastavatten allt eftersom, ett par deciliter totalt, tills pastan är färdigkokt och klädd i silkig sås.
8. Rör ner hackade färska tomater, citronzest och persilja. Servera pastan toppad med hummerkött, lite god olivolja och lite svartpeppar.

Annons
Annons

3 / 5

Vaniljpocherade päron

Om du vill kan du också krydda lagen med kanelstång eller saffran.

4 portioner

  • 4 stora fina päron med skaftet kvar
  • 1 citron, delad
  • 3 dl strösocker
  • 9 dl vatten
  • 1 vaniljstång, delad och med kärnorna urskrapade
  • Vaniljglass till servering

1. Skala päronen men behåll skaftet. Gnid in päronen försiktigt med citronhalvorna så att de inte mörknar.
2. Sjud socker, vatten och vanilj i en rymlig kastrull. Rör tills sockret har löst upp sig. Lägg i päronen och täck ytan av lagen med ett tillklippt bakplåtspapper.
3. Sjud försiktigt tills päronen är mjuka men inte faller isär, ca 25 minuter. Lyft ur päronen och lägg i en skål. Häll lite av lagen över.
4. Höj värmen och koka ihop resten av lagen tills bara en tredjedel återstår.
5. Servera päronen ljumna med vaniljglass och ringla över den hopkokta lagen som nu blivit en päronsmakande sirap.

Annons
Annons

4 / 5

Grön gnudi med brynt citronsmör och getost

Gnudi har vissa likheter med gnocchi men huvudingrediensen är ricotta istället för potatis.

4 portioner

  • 200 g fryst hackad spenat
  • 500 g ricotta
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl finriven parmesanost
  • 2 citroner
  • 1 1/2 dl vetemjöl + mer till utbakning
  • 50 g smör
  • 2 msk grovt hackade rostade hasselnötter
  • 100 g getost
  • Olivolja
  • Salt och nymalen svartpeppar

1. Tina spenaten och krama ur all vätska noggrant. Blanda spenaten med ricotta, ägg, parmesan och zest från båda citronerna. Smaka av med salt och peppar. Rör ner vetemjölet och blanda väl.
2. Pudra vetemjöl över en skärbräda och forma äggformade små gnudi med en sked eller med blöta händer. Pudra genast vetemjöl över gnudin så de inte klibbar ihop.
3. Koka upp en stor kastrull med välsaltat vatten under tiden.
4. Smält smöret i en liten kastrull och låt det börja skumma och brynas ordentligt. Pressa i en halv citron och vänd ner hasselnötterna när smöret doftar brynt och sött. Ställ åt sidan och håll varmt medan du kokar gnudin.
5. Koka en tredjedel av gnudin i 5 minuter. Lyft upp med en hålslev, lägg över på ett fat och ringla över lite olivolja. Koka resten av gnudin i två omgångar.
6. Ringla över det brynta hasselnötssmöret och se till att gnudin täcks väl. Smula över getost oh servera genast.

Annons
Annons

Recepten är hämtade ur ”Vinter hos Wood” av Sofia Wood. Foto Frida Edlund. Norstedts.

5 / 5

Vispad dipp på fetaost och färskost

Servera dippen till kex eller gott bröd, i soppor, till en sallad eller rostade grönsaker. Den håller minst en vecka i kylen.

6–8 portioner

  • 400 g fetaost
  • 200 g naturell färskost
  • 3 msk fin olivolja

Till servering

  • Fin olivolja
  • En stor nypa chiliflakes

1. Smula ner fetaosten i en bunke. Tillsätt färskost och olja och vispa med elvisp till en len och fluffig dipp.
2. Vid servering: Lägg upp i en skål och toppa med en riktigt god olivolja och chiliflakes efter smak.

Recepten är hämtade ur ”Vinter hos Wood” av Sofia Wood. Foto Frida Edlund. Norstedts.
Recepten är hämtade ur ”Vinter hos Wood” av Sofia Wood. Foto Frida Edlund. Norstedts.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons