Annons

Catharina Swartz:Lyxig Barolo och Stockholms bästa glass

Catharina Swartz

I helgen var mina fullvaccinerade föräldrar på besök – för första gången på ett och ett halvt år. Jag hade laddat inför fredagsmiddagen, men hollandaisesåsen till sparrisen skar sig, den hemlagade hallonsorbeten blev frysskadad och surdegsbrödet som jag matat varje kväll i en vecka flöt ut till en smet på plåten. Ibland går allt fel. Dagen därpå köpte jag räkor och gratinerade havskräftor (svårt att misslyckas med!).

Helgens höjdpunkt var utan tvekan lördagsdesserten: en liter färdigköpt pistageglass från Gelato Nova på Odengatan. Denna ljuvliga glassbar tillverkar dagsfärsk italiensk gelato gjord på naturliga råvaror. Dessutom serveras glassen lite varmare än industriglass vilket framhäver smakerna och gör konsistensen krämigare.

Spana in Anna Norströms lista över Stockholms bästa hantverksglass för fler svalkande tips. Personligen blir jag väldigt nyfiken på söderkiosken Caput Mundi där gelaton toppas med kolasås från Pärlans konfektyr.

Till middag då? En fin sommarkväll i juni passar väl souvlakispett med grillad färskpotatis fint. Särskilt med ett riktigt gott rödvin till.

Catharina Swartz
Annons

Lyxig Barolo med toppbetyg

Borgogno Barolo Classico 2016

Denna eleganta Barolo fick 93 av 100 poäng av internationella The Wine Enthusiast och fick även toppbetyg (90/100) av Vinous.com. ”Ett storslaget och pampigt vin som bjuder på allt man vill ha av en Barolo”, skrev vinexperten Andreas Grube om Borgogno Barolo Classico 2015. Årgången 2016 anses av många ännu bättre.

Giacomo Borgogno grundades redan 1761 och vinhuset är inte bara ett av Piemontes äldsta, utan det mest välrenommerade. Unge vinmakaren Andrea Farinetti har tagit vinvärlden med storm och Borgognos viner har strösslats med utmärkelser. Borgogno Barolo Classico har lagrats i 4 år på slavonska ekfat och smaken är kryddig och elegant med inslag av plommon, körsbär och tobak. Passar lika bra till ostbrickan som till helgens grillkväll.

Pris: 469 kr

Nr: 76584 Flaska: 750 ml Alkoholhalt: 13,5 %

Borgogno Barolo Classico, 2016 | SystembolagetExtern länk
Foto: Ulrika Pousette

Souvlakispett med grillad färskpotatis

4 portioner

600 g fläskfilé

Marinad

1 dl olivolja
1⁄2 citron
3 msk färsk oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 vitlöksklyftor

Grillad färskpotatis

20 små potatisar (fast sort)
smör

Tzatziki

1⁄2 gurka
2 dl turkisk (eller grekisk
yoghurt 10 %
1 vitlöksklyfta
1⁄2 tsk salt peppar
ev. örtsalt

Gör så här

1. Börja med marinaden: Häll olivoljan i en bunke och pressa i saften från en halv citron. Tillsätt kryddorna och pressa ner vitlöksklyftorna.

2. Putsa fläskfilén och skär den i mindre bitar. Lägg köttet i marinaden, täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen i minst 4 timmar eller över natten.

3. Lägg 8 spett av trä i blöt i 15 minuter eller använd metallspett. Trä upp köttbitarna på spetten och lägg dem på grillen. Grilla dem runt om tills de har fått fin färg och är genomstekta.

4. Grillad färskpotatis: Lägg fyra spett av trä i blöt i 15 minuter eller använd metallspett. Skrubba potatisen och koka den i saltat vatten tills de är mjuka.

5. Trä upp potatisen på spetten, pensla dem med smält smör och grilla i cirka 5 minuter.

6. Tzatziki: Tvätta gurkan. Skär den mitt itu på längden och skrapa bort det vattniga kärnhuset med en sked.

7. Riv gurkan grovt, lägg den på en tallrik med kaffefilter under och strö över salt. Låt vila i 10 minuter.

8. Lägg yoghurten i en skål och pressa ner vitlöken. Krama vätskan ur gurkan och vänd sedan ner den i yoghurten

Receptet hämtat ur boken Jennys Sommar av Jenny Warsén, foto Ulrika Pousette (Bonnier Fakta).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons