10 saker många missat om champagne – snabbguide

”Det fransmännen talar tyst om”. Av världens alla drycker är champagne den står ut som lyxigast. Det finns heller ingen annan dryck som så många är roade av att prata och skriva om. Det vimlar av intressanta kunskaper. Vill du själv briljera kommer hjälpen här från SvD:s vinskribent Mikael Mölstad, som listar tio udda fakta om det mousserande vinet från Frankrike.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

1) Det finns 49 miljoner bubblor i en flaska champagne

Går det att räkna ut detta så noga? Ja, faktiskt. Men först ska jag understryka att det handlar om möjliga bubblor. Så här enkelt räknade fysikern Bill Lembeck ut det: Han dividerade mängden koldioxid i flaskan med genomsnittsstorleken på en bubbla. Det ger då 49 miljoner möjliga bubblor i en normal 750 ml-flaska. I verkligheten kommer du dock att se betydligt färre. På universitet i champagnehuvudstaden Reims har professor Gérard Liger-Belair uppskattat antalet i ett glas till en miljon. Men allt beror på temperatur, lufttryck, glastyp och hur det är upphällt. Nu undrar du säkert vilket tryck det är i en normal flaska champagne? Det handlar om 5–6 bar – närmare tre gånger högre än i ett normalt bildäck. Imponerande.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons