Annons

Janerik Larsson:Lyssnar Löfven och Andersson?

Breman
Breman Foto: Anders Ahlgren

Skyll inte bara på Stefan Ingves! Swedbank-ekonomen Anna Breman pekar i stället på regeringen (och finansminister Magdalena Andersson) och riksdagen som de som kan bedriva en politik som långsiktigt stärker kronan.

Under strecket
Publicerad

En av de mest omdiskuterade frågorna just nu handlar om den svaga kronan. Vems är felet? Riksbanken och riksbankschefen Stefan Ingves står ofta som mottagare av kritiken och Anna Breman på Swedbank frikänner inte helt Riksbanken men pekar i en annan riktning när det gäller lösningen:

För en permanent starkare krona krävs en starkare tillväxt i svensk ekonomi och bättre långsiktiga tillväxtförutsättningar. Detta är en fråga för finansdepartementet snarare än vår centralbank. Riksbanken kan hålla hjulen rullande med sin lågräntepolitik, men inte ge en långsiktigt starkare tillväxt. För att uppnå stark tillväxt krävs reformer och de hittar man i budgetprocessen som hanteras i finansdepartementet och som sedan landar som reformbeslut i Riksdagen. Att satsa på reformer som stärker svensk företagsamhet, en mer inkluderande arbetsmarknad och stimulerar forskning och utveckling skulle bidra till högre produktivitet, högre tillväxt, och på sikt även en trendmässigt starkare krona. 

Annons
Annons
Annons