Lyssna på Marit Paulsen i valet om kärnkraften

Forskningen kring kärnkraft har nått stora framsteg de senaste decennierna. De rödgröna lever kvar på 1970-talet. Men årets val handlar om framtidens energi.

Under strecket
Publicerad
Annons

Marit Paulsen, Folkpartiets
Grand Old Lady, eller kärring som hon själv har kallat sig, har bytt uppfattning i kärnkraftsfrågan. I trettio år kämpade hon mot kärnkraft, men på Folkpartiets valaffischer poserar hon nu under budskapet ”Kärnkraft. För klimatets skull”. Till
Expressen säger hon att ”man får lov att inse att det man trott på i alla år inte håller. Det är ganska jobbigt. Men för mig har det varit som att välja mellan pest och kolera.”

I Sverige har vi länge levt i villfarelsen att Sveriges kärnkraftverk är världens mest säkra. Sanningen är att Sverige på grund av den så kallade tankeförbudsparagrafen som infördes 1987, efter Tjernobylkatastrofen, hade en kunskapsnivå som var ungefär två decennier efter resten av världen när lagen avskaffades 2006. Tankeförbudsparagrafen innebar att ingen fick ”utarbeta konstruktionsritningar, beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidta andra sådana förberedande åtgärder i syfte att inom landet uppföra en kärnkraftsreaktor”.

Annons
Annons
Annons