Annons

”Lyssna på kritiken – reformera Samhall nu”

Alireza Akhondi, Centerpartiet.
Alireza Akhondi, Centerpartiet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kritiken mot Samhall är tydlig från forskare, Riksrevisionen, funktionsrättsrörelsen och städbranschen. Det är hög tid för en reformering av Samhall, skriver Alireza Akhondi (C), riksdagsledamot.

Under strecket
Publicerad

Under många år har privata företag klagat på osund konkurrens från statliga Samhall. Kritiken har handlat om underprissättning och att det är svårt att följa vad statens 5 miljarder i merkostnadsersättning faktiskt går till. Pengarna är tänkta att ersätta skillnaden i effektiviteten hos en person som bedöms ha nedsatt arbetsförmåga till följd av en funktionsnedsättning och en som inte bedöms ha nedsatt arbetsförmåga. Om merkostnadsersättningen överstiger skillnaden i effektivitet kan Samhall erbjuda lägre priser än privata företag.

I en rapport från Almega Städföretagen granskades samtliga offentliga städupphandlingar i de åtta nordligaste länen mellan åren 2016 och 2018. Statistiken visade att Samhall har högst vinstandel i samtliga av de åtta länen. I Norrbotten vann Samhall hela 78 procent av de offentliga upphandlingar som de hade deltagit i under perioden. Rapporten visar också att Samhall vinner nästan lika många offentliga städupphandlingar som de fyra stora rikskonkurrenterna tillsammans. Det är också anmärkningsvärt att Samhall kan delta i hela 410 offentliga upphandlingar i en tid då två av tre företag i städbranschen avstår från att delta då det kräver stora resurser och kvaliteten i upphandlingarna anses låg. Det kan inte vara meningen att Samhall ska konkurrera ut städföretag i glesbygd.

Annons
Annons
Annons