Anna-Malin Karlsson:Lyssna noga: Vad säger politikernas val av ord?

Anna-Malin Karlsson
Olof Palme sa ”Politik är att vilja”, men en grammatikforskare skulle kanske säga att politik handlar om modalitet, framför allt om deontisk modalitet – sådan som rör förpliktelse.
Olof Palme sa ”Politik är att vilja”, men en grammatikforskare skulle kanske säga att politik handlar om modalitet, framför allt om deontisk modalitet – sådan som rör förpliktelse. Foto: TT

Vilka skilda signaler vill de folkvalda sända ut när de väljer mellan ord som ”måste”, ”ska” och ”bör”? Kanske borde vi lyssna noggrannare på politikerna ur grammatiskt hänseende för att förstå vad de vill ha sagt.

Under strecket
Publicerad
Annons

”Vi säger att vi behöver ha en stram migrationspolitik även framöver” säger Moderaternas Elisabeth Svantesson. ”Bildts flygvanor måste ändras” säger Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. I politiska yttranden hävdas ofta att något krävs: att någon måste, behöver eller ska göra något; att det är viktigt, centralt eller avgörande att något sker. En grammatikforskare skulle kunna säga att politik handlar om modalitet, framför allt om deontisk modalitet – sådan som rör förpliktelse.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons