Annons
Krönika

Kristin Lundell:Lyssna inte på nätets mörkermän

De anonyma kommentatorerna på nätet viftar ilsket med censurflaggan när deras inlägg tas bort. De vet inte vad de talar om, konstaterar Kristin Lundell.

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckans krönika skrev jag om Fredrik Skavlans intervju med Camilla Henemark. Samma dag bestämde sig SvD för att stänga möjligheten att kommentera min text på tidningens hemsida. ”Kommenteringsfunktionen på den här artikeln har stängts av eftersom tonen i diskussionen inte var i enlighet med SvD:s regler” står som förklaring på sidan. Jag vet ärligt talat inte vad som diskuterades där i kommentarsfältet. Jag har inte läst en enda kommentar i anslutning till mina texter sedan jag, för några år sedan, satt som panelmedlem i SVT:s Studio Pop och den kloke projektledaren rådde mig till att aldrig läsa något om mig själv på internet.

Nätet var då i sin linda, men just det rådet verkar vara av slitstarkt material. För det är sällan som anonyma åsikter leder till en människas goda utveckling; det ligger liksom inte i den anonyma karaktären att vilja göra det. Den som bara vill bemöta en åsikt – formulerad av en namngiven avsändare – i skydd av nätets mörker är inte värd att lyssna på.

Annons
Annons
Annons
Annons