A cure for wellnessLysande skräck i kitschig förpackning

Dane DeHaan.
Dane DeHaan. Foto: 20th Century Fox

”A cure for wellness” bökar energiskt bland människans evigt återkommande mardrömmar om förfall, förruttnelse och impotens. Visst handlar det i grunden om ren kitsch, men hur snyggt är den inte uppdukad! skriver SvD:s Jan Söderqvist.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sunda vätskor och rent blod: den tysk-amerikanska skräckthrillern ”A cure for wellness” är närmast besatt av dels det flytande aggregationstillståndet i sig och av vattnet som både livgivande och livshotande (beroende på omständigheterna), dels motsättningen och gränsen (allt annat än vattentät) mellan hälsa och sjukdom, hygien och smuts, oskuld och korruption. Den bökar energiskt bland människans evigt återkommande mardrömmar om förfall, förruttnelse och impotens (i diverse bemärkelser), samtidigt som den lyfter den ständigt aktuella frågan om hur boten förhåller sig till soten.

Vetenskap och forskning (eller åtminstone dess avarter) ifrågasätts därmed ur ett perspektiv som möjligen kunde kallas humanistiskt, eller något åt det hållet. Denna eviga strävan efter kunskap till varje pris! När blir priset för högt? Finns det vissa dörrar som vi inte på några villkor får öppna? Finns det ett komprometterande släktskap mellan doktor Frankenstein och doktor Mengele? Och är det rentav försvarligt att byborna beväpnar sig med högafflar och tågar iväg för att sticka slottet i brand?

Annons
Annons
Annons