Annons

Under en öppen himmelLysande skådespelare i vacker Ford-tolkning

Bild: Lucky Dogs  I Paul Danos regidebut ”Under en öppen himmel” står familjen Brinsons sönderfall i 60-talets Montanta i fokus. Samspelet mellan Carey Mulligan och Jake Gyllenhaal är tajt.
Bild: Lucky Dogs  I Paul Danos regidebut ”Under en öppen himmel” står familjen Brinsons sönderfall i 60-talets Montanta i fokus. Samspelet mellan Carey Mulligan och Jake Gyllenhaal är tajt. Foto: IBL

Det är ett rent nöje att se samspelet mellan Jake Gyllenhaal och Carey Mulligan. Regidebutanten, skådespelaren Paul Dano, har gjort en avskalad och vacker film efter en roman av Richard Ford.

Under strecket
Publicerad

1950-tal i Montana, Cascade, ett litet samhälle mitt i ”fly-over-country”. Mamma, pappa, son i en enkel hyrd bungalow. Han stilig serviceman på golfbanan. Hon hemmafru i förkläde. Den 14-åriga sonen går i skolan och spelar amerikansk fotboll. Inte så framgångsrikt. Han sitter mest på bänken.

En lätt skorrande idyll som man brukar föreställa sig det amerikanska 50-talet. Pappan gör ett misstag och blir av med jobbet. Stoltheten förbjuder honom att gå tillbaka även efter en ursäkt. Den sköra tillvaron krackelerar.

Annons
Annons
Annons