Recension

Gudar och människorLysande om livsavgörande val

Fly och rädda sitt eget skinn eller stanna i solidaritet och kanske mista livet. Xavier Beauvois ställer de stora existentiella frågorna. Filmen om en grupp munkar i Algeriet har en sällsynt integritet och lyskraft.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Xavier Beauvois film Gudar och människor, som vann juryns stora pris i Cannes 2010 och blev Frankrikes Oscarsbidrag, var nog en av fjolårets mer otippade publiksuccéer i hemlandet. Förvisso har Beauvois, som regidebuterade med Nord (1991), redan övertygande visat sin stilsäkerhet och berättarförmåga. I sin senaste film, baserad på en verklig händelse, skildrar han en grupp franska katolska trappistmunkar verksamma i Algeriet vid mitten av 1990-talet.

Filmen visar klostrets monotona vardagsliv – gemensam bön, arbete i trädgården eller på läkarmottagningen, studier i munkcellens ensamhet – varvat med enstaka brott i rutinerna, som en omskärelsefest hos muslimska vänner. Klostret tycks väl integrerat i byn, och munkarna är omtyckta grannar. Klostrets prior, Christian de Chergé, som inkännande spelas av Lambert Wilson, var en intellektuell, som verkade för dialog mellan religionerna.

Annons
Annons
Annons