Recension

Normans områdeLysande om läsande och liv

HJÄRTA &HJÄRNA Det blir en kamp mellan kärlek och litteratur, mellan läsande och varande i Jan Kjærstads nya roman. Som vanligt ställer han viktiga frågor och gestaltar dem med raffinemang, skriver Mats Gellerfelt.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Kan litteraturen vara större än livet? Kan litteraturen i själva verket vara livet? För de flesta människor kan nog detta tyckas vara ganska bisarra frågor. Men si, det är det säkerligen inte för litteraturförgiftade bokmalar som lever mellan pärmarna. Jag är själv en sådan. Eller tag Baudelaire, som kunde klara sig i tre dagar utan bröd, men inte utan poesi (eller absint, kanske). De verkligen inbitna läsarna – de har väl blivit färre i vår tid – omhuldar litteraturen som en del av sina själar och hjärtan.

En som ställer och försöker bespara de inledande frågorna är Jan Kjærstad, den listige, cerebrale och finurlige norrmannen, en av Nordens allra främsta romanförfattare, så skicklig att man nästan baxnar ibland. För mig en given Nobelpriskandidat om nu någonsin postmodernt raffinemang kommer att belönas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons