X
Annons
X
Recension

Min vän Dahmer Lysande om hur en plågad yngling blir seriemördare

Jeffrey Dahmer våldtog, styckade och åt sina offer. I "Min vän Dahmer" tecknar Derf Backderf ett porträtt av den plågade tonåringen som skulle bli känd som en av USA:s mest ökända seriemördare. Resultatet är en serieroman för alla som älskar "Serial".

I mitten: Jeffrey Dahmer. Till vänster: serieromanens skapare Derf Backderf. Foto: Kartago
Läs mer om Vårens böcker 2018

Derf Backderfs författarskap introducerades på svenska förra året med den Eisner Award-prisade serieromanen ”Sopigt” som gavs ut i USA 2015. Nu kommer också äntligen ”Min vän Dahmer” från 2012 som redan hunnit bli långfilm med en porträttlik Ross Lynch i huvudrollen. (Svensk streamingpremiär den 5 mars.)

Första gången John "Derf" Backderf träffade Jeffrey Dahmer var i början av 1970-talet, då de började på samma skola. Men det var först 1975, andra året på high school, som Derf och hans vänner började uppskatta, som de såg det, Dahmers komiska kvaliteter: spastiska manér, fejkade epileptiska anfall och imitationer av cp-skadade. The Dahmer Fan Club blev ett tacksamt nöje för ett gäng uttråkade nördar, något som gjorde high school-tillvaron i lantliga Ohio litet drägligare.

I mitten: Jeffrey Dahmer. Till vänster: serieromanens skapare Derf Backderf.

Foto: Kartago Bild 1 av 4

Mot slutet av skolgången kom Jeffrey Dahmer nästan alltid berusad till lektionerna.

Foto: Kartago Bild 2 av 4

Till vänster: skolfoto på Jeffrey Dahmer. Till höger: polisens foto efter att Dahmer gripits.

Foto: IBL Bild 3 av 4
Foto: Kartago Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X