Recension

NebraskaLysande jakt på högsta vinsten

MILJONVINST LOCKAR Gamle Woody Grant ska till varje pris ta sig till Nebraska, där han tror att rikedomen väntar. Alexander Payne tar oss med på en strapatsfull resa med familjegräl, rejäla rus och giriga släktingar – och landar i ett möte mellan en far och hans son.

Under strecket
Publicerad
Annons

Svartvitt foto. Järnvägsspår. Låga, luggslitna byggnader på ena sidan vägen. En hård vind över det ödsliga landskapet, där en fransig gamling envetet och målmedvetet trampar på i näsans riktning. Även om han inte svarar på tilltal, och även om hans huvud möjligen befinner sig i sin alldeles egna dimbank, är det uppenbart att han vet vart han är på väg, och varför.

Woody Grant ska till Lincoln, Nebraska. Där väntar nämligen rikedomen på honom. Han har fått ett brev där det står så. En miljon dollar. Om han bara visar upp sitt lyckobringande brev. Och kanske prenumererar på ett par–tre tidningar också. Sedan är det visst något finstilt om att han ska ha turen med sig i någon sorts dragning också, men riktigt så långt har han inte läst. Men bråttom är det, och om ingen tänker köra honom från Montana, där han bor, så får han väl gå på fötterna. Även om det är styvt 100 mil att avverka.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons