Annons

BeatriceLysande introduktion till skrivandets konst

Stephen Dixons (född 1936) författarskap sträcker sig över dryga fyra decennier och innefattar ett fyrtiotal verk.
Stephen Dixons (född 1936) författarskap sträcker sig över dryga fyra decennier och innefattar ett fyrtiotal verk. Foto: Privat

Många som är intresserade av skrivandet som konstform kan ha stor glädje av att läsa ”Beatrice”. Det skriver Ida Therén om Manhattan-författaren Stephen Dixons kortroman, den första i hans digra produktion att ges ut på svenska.

Under strecket
Publicerad

Kortfattat har jag en sak att säga om Stephen Dixons ”Beatrice”: det är så här man skriver koncist. I centrum står en tre månader lång vänskapsrelation mellan författaren, den pensionerade professorn Philip Seidel, och hans 25 år yngre före detta student med ett namn som osar Dante – Beatrice.

Beatrice presenteras som olovligt ung för Philip, trots att hon är en 48- årig skild trebarnsmor. Som kvinnlig läsare med en kulturellt inprogrammerad kronisk åldersnoja som börjar redan vid 25 är det uppfriskande att läsa. Det rör sig alltså om det klassiska (och ganska uttjatade) temat med professorn som blir kär i sin student – fast i en tröttare version, utan libido.

Annons
Annons
Annons