X
Annons
X
Recension

Fedora Lysande! "Fedora" som att se en Hollywooddeckare

Malin Byström och Daniel Johansson lyser i huvudrollerna när "Fedora" har nypremiär på Kungliga Operan.

Giordanos opera ”Fedora”, i regi av Christof Loy, är tillbaka på Kungliga Operan, nu med Daniel Johansson som Loris Ipanov och Malin Byström som Fedora – ”ett osannolikt attraktivt par som ger denna operafilm närmast Hollywoodglans”, skriver Bo Löfvendahl. Foto: Markus Gårder
Läs mer om Scenvåren 2018

Dagens operauppsättningar inspireras ofta av filmkonsten, och när det gäller Kungliga Operans ”Fedora” känns det som om hela föreställningen är en film. Det blir något av en opera noir, en deckarhistoria som berättas med många svartvita videoscener i närbild och extremt tydlig dramaturgi.

Giordanos opera är liksom "Tosca" byggd på en pjäs av Victorien Sardou, skriven för den stora Sarah Bernhardt. Här fick hon excellera i ett sammansatt kvinnoporträtt: den ryska furstinnan Fedora som blir kär i sin älskares mördare, avslöjas som spion och tar gift i slutscenen.

Giordanos opera ”Fedora”, i regi av Christof Loy, är tillbaka på Kungliga Operan, nu med Daniel Johansson som Loris Ipanov och Malin Byström som Fedora – ”ett osannolikt attraktivt par som ger denna operafilm närmast Hollywoodglans”, skriver Bo Löfvendahl.

Foto: Markus Gårder Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X